Město postaví dva mosty „očesaného“ obchvatu

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

16. 5. 2018

„Jsme rádi, že po mnoha jednáních s Ředitelstvím silnic a dálnic i ministerstvy se nám podařilo stát přesvědčit, že tyto dva mostní objekty, které byly původně součástí investiční akce „R 48 (D48) Frýdek-Místek, obchvat“, je nutné postavit, abychom zachovali průjezdnost místních komunikací a zachovali dostatečnou a bezpečnou dostupnost lokality Olešná pro chodce a cyklisty, i obyvatele zde bydlící,“ říká náměstek primátora Karel Deutscher, který má ve městě na starosti dopravu. Mosty, na které město dodá ze svého zhruba dvacet milionů korun, sníží přepravní časy a vzdáleností oproti situaci, kdy by řešené místní komunikace byly neprůjezdné. Zamezí se zvýšení intenzit dopravy na „objízdných“ komunikacích na ulicích Příborská a Palkovická, výhodnější dopravní obsluha (časově i vzdálenostně) se bude týkat i autobusů městské hromadné dopravy.

Realizace mimoúrovňových křížení místních komunikací je navržena z důvodu zachování průjezdnosti místních komunikací, ulice Nad Přehradou a ulice K Olešné. Jedná se o realizaci zejména mostních objektů s nezbytným napojením na stávající místní komunikace. „Jednáme s ŘSD, abychom mohli obě investiční akce – obchvat i mosty, co nejlépe sladit,“ sdělil náměstek primátora Jiří Kajzar.

„Tyto stavební objekty jsme vždy považovali za nezbytné pro zajištění všech dopravních vazeb dotčených stavbou obchvatu a pro zajištění dalšího rozvoje města. Podle všech předchozích proklamací by měl být zachován minimálně stávající rozsah dopravního napojení lokalit, které budou stavbou silnice R 48 přerušeny a částečně „odříznuty“ od města. Bez těch mostů by ale ke zhoršení stávající dopravní obslužnosti celé rekreační lokality rozhodně došlo, byly by bez náhrady přerušeny dvě místní komunikace, dva současné přístupy. Mrzelo by nás to o to víc, že jsou využívány nejenom vozidly, ale i hodně chodci a cyklisty,“ doplnil primátor Michal Pobucký, kterého těší, že rekreační areál Olešná, který je chloubou města, svou dobrou dostupnost nakonec neztratí.