Centrum aktivních seniorů začne růst

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

18. 5. 2018

„Seniory ve městě máme mimořádně aktivní a pořád jsme řešili, kde všude jim můžeme pro jejich aktivity dát prostor. Proto se nabízela myšlenka pokusit se najít objekt, kde by se veškerá jejich činnost mohla soustředit. Senioři za touto myšlenkou šli, hledali jsme společně, až se jako nejvýhodnější ukázalo postavit jim objekt zcela nový, jehož dispozice jsou navrženy na základě konzultací přímo s nimi, aby co nejlépe vyhovovaly jejich potřebám,“ říká primátor Michal Pobucký.

„Stojíme na místě objektu, který už nemělo smysl rekonstruovat, takže zde vyroste budova nová. Něco končí, něco začíná, je to symbolické. Důležité je, že objekt bude mít pro seniory výbornou dostupnost,“ uvedl náměstek primátora Jiří Kajzar. Jeho kolega Richard Žabka před poklepem upozornil, že do objektu se kromě aktivit seniorů přemístí i služby SeniorPointu, který byl dosud v křížovém podchodě.

Dalibor Kališ, předseda místní organizace Svazu důchodců ČR, připomněl, že výběr místa byla docela slušná anabáze. „Mí předřečníci to dost zkrátili. Byli jsme se podívat na hodně místech, navštívili jsme různé budovy Slezanu, pak jsme třeba u Českého domu chtěli, aby jej město vyvlastnilo, protože je to škoda, když taková budova chátrá… Ale ne všechno je možné, a tak jsme nakonec skončili tady. Je to nejlepší řešení, jsme blízko centra a dojdou tu i ti z nás, co už chodí po čtyřech. Těšíme se, až tu budeme moci provozovat všechny své aktivity a určitě přibydou i další. Jedna paní například přišla s balíkem opravdu starých novin a knih a navrhla, že by bylo dobré zřídit jakousi knihovnu. Bude tam!“ líčil Dalibor Kališ, až se začalo žertovat, že bude nutné přistavovat. Nové prostory by však měly všechny aktivity bez problémů vstřebat, protože navržený kombinovaný třípodlažní a jednopodlažní objekt za více než padesát milionů je dispozičně velmi velkorysý a seniorům nabídne dostatečné zázemí k setkávání i aktivním činnostem. Ve vnitřních prostorách nebude chybět kulturní sál – tělocvična, učebny, sociální zázemí i kuchyňka. Oplocená část pozemku poslouží jako zahrada uživatelů, budou zde umístěny cvičební prvky pro venkovní posilování a lavičky. Součástí objektu bude i terasa s pergolou určenou pro posezení návštěvníků centra i veřejnosti. A nad jednopodlažní částí je navržena i terasa pochůzí.

Další slávy, už při otevření, by se senioři měli dočkat zhruba za rok.