Za cestující MHD bojujeme

Archiv

Michal Pobucký,

31. 5. 2018

Vážení občané,

máme za sebou květnové jednání zastupitelstva, které rozhodlo o tom, že dalším osudem městského dopravního podniku se budou znovu zabývat až komunální politici, kteří vzejdou z říjnových voleb, což mne velice mrzí.

Když jsme před časem přišli s myšlenkou MHD zdarma, také jsme nenacházeli příliš pochopení a kritika se valila ze všech stran. S dnešním ředitelem Dopravního podniku Frýdek-Místek Janem Šircem jsme ale dokázali vyladit produkt, který oceňují nejen naši občané, ale i odborníci, a Frýdek-Místek se stal se pro mnohé vzorem, hodným následování. Vždyť stejnou cestou se hodlá vydat i několik velkých německých měst. Když nyní službu MHD zdarma chceme povýšit vlastním dopravním podnikem, abychom mohli sami tvořit a zvedat kulturu cestování, části politické konkurence se to zase nelíbí. Asi těmi autobusy nejezdí a jsou přesvědčeni, že ta služba je v pořádku. My si to nemyslíme a budeme za cestující městskou hromadnou dopravou bojovat, aby se netrápili s nečitelnými jízdními řády, neumírali horkem v busech bez klimatizace a mohli se bez problémů pohybovat v celonízkopodlažních vozech.

Znovu chci připomenout, že 21(!) z 26 statutárních měst v České republice provozuje městskou hromadnou dopravu vlastním městským dopravním podnikem. Asi ví, proč to dělají… Přesto se tady najdou zastupitelé, kteří provozování MHD vlastním dopravním podnikem nechtějí. Asi také ví, proč to dělají… Pro některé dopravní podnik nikdy nebyl prioritou, někteří jsou apriori proti všemu, ale musím se stále nutně ptát, proč hnutí Naše Město, náš koaliční partner… či dnes už asi lépe řečeno člen koalice, předvedl tuto otočku o 180 stupňů, když měli Dopravní podnik ve svém volebním programu? Nyní podvádí své voliče a myšlenku Dopravního podniku kritizují. Co bylo motivací k tomu, že jdou proti vlastnímu programu, že se od určitého okamžiku přestali snažit projekt Dopravního podniku posouvat dál, překonávat překážky a hledat řešení? Jak je možné, že nepokrytě kopou za ČSAD? Stojí jim to za to?