Město bude plné květů

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

4. 6. 2018

Květiny kultivují prostředí, přispívají k estetizaci veřejného prostoru, zvyšují image města, pomáhají navodit příjemnou letní atmosféru a pohledem na ně se nám zlepší nálada. Těší mě, že technické služby se starají také o to, aby záhony v očích občanů nezevšedněly, a proto na nich nejen obměňují druhy květin, ale také je vysazují do různých obrazců. Například před frýdeckým magistrátem byly květiny vysazeny do kruhů, po jejich plném nakvetení navodí atmosféru zámecké zahrady. Rozmanitost a divokost zase vytvoří záhony z volných výsevů, které vypadají jako rozkvetlá louka. Jejich květy nabízejí potravu pro motýly i včely a úkryt pro brouky, takže vlastně splňují více funkcí, okrasnou i ekologickou, a jsou nenáročné na péči,“ uvedl primátor Michal Pobucký. 

Novinkou jsou letos trvalkovo-letničkové záhony v kombinaci s cibulovinami. Jeden z nich vznikl například na křižovatce ulic 8. pěšího pluku a Ostravská, na kterém loni květiny zobrazovaly logo města. Letos bude postupně rozkvétat v růžové, červené, fialové a modré barvě. Podobně je to s kruhovým objezdem u Sekerovy vily, kde zjara vykvetly cibuloviny a nyní ho zdobí trvalky okrasné květem i listem, které nakvétají postupně a okrasné jsou i po odkvětu,“ přiblížil novinky Jaromír Kohut, předseda představenstva TS a.s.

Zcela nové záhony vznikly v lokalitách křižovatky Opletala a Pionýrů, v Koloredovském parku a také ulici Bruzovksá ve směru na Sedliště. Budou je zdobit květiny z přímého výsevu. Nový záhon, trvalkovo-letničkový, byl založen také u sochy Petra Bezruče před místním gymnáziem.

Na tradičních letničkových záhonech budou vysázeny nízké jiřinky, oslnivé a esteticky výrazné dosny s červeným květem, salvie, různobarevné begonky, starčeky, ozdobné stříbrným listem, a spousta dalších květin. Pro přímý výsev byly vybrány směsi Strakonická louka, Plzeňská květnice, Aurora, Carmenta, Chrono, Equilibre a Douce France.