Krojovaní tanečníci ovládnou město

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

7. 6. 2018

Návštěvníky čeká rozmanitá lidová hudba, tanec a pestré kroje z různých koutů světa. Představí se soubory z Indonésie, Mexika, Litvy, Ukrajiny a Srbska, ale také muzikanti a tanečníci z regionu. V programu festivalu má své tradiční místo koncert muzik, festivalový průvod i večerní lidové veselice, které se konají na místeckém náměstí Svobody. Připraveny jsou i taneční dílny pro veřejnost u křížového podchodu a výtvarné dílny pro děti.

Novinkou letošního festivalu bude nedělní dopoledne věnované dětem. V zahradě Národního domu vystoupí kapela RukyNaDudy se svou unikátní pohádkou O bačovi, který falešně trúbil. Jedním z autorů a interpretů pohádky je Marian Friedl, bývalý člen Ostravičky a čerstvý držitel ceny Anděl 2017 v kategorii Folk,“ uvedla ředitelka festivalu Zuzana Mojžíšková. Změna letos čeká i čtvrteční Koncert muzik, nově se letos uskuteční v zahradě Národního domu.

Jsme rádi, že Frýdek-Místek zase ožije na pár dní folklórem a že budeme moci dalším reprezentantům cizích zemí ukázat, jak tradice udržujeme v našich končinách. Zároveň věřím, že se jim bude líbit i současné město se vším, co dnes turistům umíme nabídnout,“ říká primátor Michal Pobucký, který má sám díky svému působení v Ostravičce blízko k folklóru a nechybí ani na neformálních doprovodných akcích festivalu, kde se obvykle ještě dostane ke zpěvu nebo ke smyčci.

Na všechny akce pro veřejnost kromě nedělního galakoncertu je vstupné dobrovolné.

Vstupenky na galakoncert lze zakoupit v Turistickém informačním centru (bývalé BIC), případně v den konání v pokladně kina Petra Bezruče.

Město každoročně podporuje festival zejména finančně, ale také technicky a organizačně a prostřednictvím svých příspěvkových organizací.

 

Program – viz příloha nebo ZDE:

St 13. 6.          16.00   Oficiální zahájení  – sál ZUŠ

Čt 14. 6.          19.30   Koncert muzik – zahrada Národního domu

Pá 15. 6.         17.30   Zahájení a vystoupení – náměstí Svobody v Místku

                        22.00   Lidová veselice – náměstí Svobody

So 16. 6.         9.00     Festivalový průvod – od kina PB na náměstí Svobody

                        9:15     Vystoupení, taneční dílny, výtvarné dílny – náměstí Svobody

                        22.00   Lidová veselice – náměstí Svobody

Ne 17. 6.         10.00   Pohádka pro děti – zahrada Národního domu

                        15.00   Galakoncert – kino Petra Bezruče (vstupné)

                        19.00   Oficiální ukončení – Národní dům