ZMĚNA – vydávání OP a pasů – od 1. července

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

18. 6. 2018

OBČANSKÉ PRŮKAZY

Nově budou vydávány občanské průkazy se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem, který umožní využívání občanského průkazu při vzdálené autentizaci a přístup k identifikačním údajům držitele. Bude na zvážení každého občana, zda si elektronický kontaktní čip aktivuje či nikoliv. Aktivaci čipu bude možné provést při převzetí občanského průkazu nebo kdykoliv do doby skončení platnosti dokladu. Aktivací se rozumí zadání identifikačního osobního kódu a deblokačního osobního kódu. U obou kódů se jedná o zadání 4 – 10 libovolných číslic zvolených držitelem.

Změny ve lhůtách – občanské průkazy budou vydávány ve třech lhůtách – do 30 dnů, do 5 pracovních dnů a do 24 hodin pracovního dne. Lhůtu pro vydání dokladu si volí každý žadatel u podání žádosti sám, dle svých potřeb. Občanské průkazy vydané do 24 hodin pracovního dne bude občan přebírat pouze přímo na Ministerstvu vnitra (pracoviště na adrese Na Pankráci 72, Praha 4).

Všechny dosud vydané občanské průkazy budou i nadále platné. Žádná hromadná výměna, jako v minulosti, se nepřipravuje. Ti, kteří budou mít zájem o vydání nového typu občanského průkazu s čipem, mohou o nový doklad požádat, uhradí však správní poplatek 200 Kč.

I nadále budou vydávány občanské průkazy se strojově čitelnými údaji pro děti ve věku do 15 let, které dětem slouží zejména jako cestovní doklad v rámci zemí Evropské unie.

Poplatky – stanoveny zákonem, nestanovuje je město.

Za vydání občanských průkazů ve lhůtě do 30 dnů se poplatky nemění; tzn., že v případě vydání nového občanského průkazu u občana staršího 15 let z důvodu uplynutí doby platnosti v dokladu uvedené nebo změny některého z údajů v dokladu uvedeném se nový občanský průkaz vydává bezplatně, u dětí ve věku do 15 let za poplatek 50 korun.

Správní poplatky za vydání občanských průkazů ve zkrácených lhůtách jsou nově od
1. července 2018 stanoveny takto:

Věk občana

Vydání občanského průkazu

do 24 hodin pracovního dne

Vydání občanského průkazu do 5 pracovních dnů

Občan starší 15 let

1000 Kč

500 Kč

Občan mladší 15 let

500 Kč

300 Kč

 

Od 1. července 2018 se ruší vydávání občanských průkazů bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti na 1 měsíc, který byl vydáván zpravidla na počkání v případech, kdy držitel stávající doklad ztratil, poškodil nebo zničil či mu byl odcizen, a dále v případech, kdy byl občanovi úředně zrušen údaj o místu trvalého pobytu.

CESTOVNÍ DOKLADY

Změny ve lhůtách – od 1. července 2018 dochází ke změnám ve vydávání cestovních pasů ve zkrácených lhůtách. Lhůty pro vydání cestovních jsou stanoveny shodně jako u občanských průkazů, a to do 5 pracovních dnů a do 24 hodin pracovního dne. V případě vydání cestovního pasu ve lhůtě do 24 hodin pracovního dne bude možné převzetí vyhotoveného cestovního pasu pouze na Ministerstvu vnitra (pracoviště na adrese Na Pankráci 72, Praha 4).

Poplatky – stanoveny zákonem, nestanovuje je město.

V případě vydání cestovního pasu ve lhůtě do 30 dnů se výše správního poplatku nemění. Nadále se bude hradit správní poplatek 600 korun za vydání cestovního pasu občanovi staršímu 15 let a 100 korun za vydání cestovního pasu dítěti ve věku do 15 let.

Správní poplatky za vydání cestovních pasů vydaných ve zkrácených lhůtách jsou od
1. července 2018 stanoveny takto:

Věk občana

Vydání cestovního pasu do 24 hodin pracovního dne

Vydání cestovního pasu

do 5 pracovních dnů

Občan starší 15 let

6000 Kč

3000 Kč

Občan mladší 15 let

2000 Kč

1000 Kč

 

INFORMACE O PŘEVZETÍ ZAŠLEME NA MOBIL NEBO E-MAIL – nově mohou být žadatelé informováni o možnosti převzetí vyhotovených dokladů (OP, pasy) prostřednictvím textové zprávy nebo elektronické pošty. Bude-li chtít žadatel využít této služby, uvede své telefonní číslo nebo e-mailovou adresu u podání žádosti o vydání občanského průkazu či cestovního pasu. 

Bližší informace v budově magistrátu na ulici Palackého v Místku (oddělení evidence obyvatel, občanských průkazů a cestovních dokladů, II. NP, kanc. č. 251, 252 a 253) nebo telefonicky na 558 609 455-456, 458.

Info – viz příloha – letáky MV ČR