FÁMY x FAKTA

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

18. 7. 2018

FAKTA

Náklady DP FM se v současné době pohybují okolo 3 milionů korun. Zahrnují počáteční náklady na vybavení kanceláře (včetně IT), nájemné, platy jednatele a dvou zaměstnanců, právní služby (330 000 v souvislosti s přípravou vyhlášení velké soutěže na dodavatele nových autobusů, což je běžná praxe, že zakázky v hodnotě stovek milionů korun připravují specializovaní právníci), extérní účetní a daňového poradce, běžné provozní výdaje….

Dopravní podnik měl jednatele a dva zaměstnance. V souladu se zákoníkem práce mají zaměstnanci dvouměsíční výpovědní lhůtu a podle zákoníku práce mají nárok také na dvou měsíční odstupné. Odvolanému jednateli Janu Šircovi, který skončí 31. července, náleží podle smlouvy, kterou schválili radní při jeho jmenování do funkce, tříměsíční odstupné. Konkurenční doložku uzavřenou neměl.

Mimochodem, DP městu nastínil možnost, jak získat státní dotace na jízdné pro studenty a seniory a ušetřit tak městu až 36 milionů korun. 

FÁMA

Dopravní podnik nemůže dosáhnout na 36 milionů ze státní dotace na jízdné pro studenty a seniory. Muselo by zrušit MHD zdarma.

FAKTA

Tuto fámu šíří ČSAD s tím, že i kdyby se udělaly změny, tak by úspora nedosahovala ani desetiny zmíněné částky (3,6 milionů korun). No, pro ČSAD to asi nejsou velké peníze, proto ani nenavrhlo možnosti, jak by mohlo město dotace získat. Přitom i 3,6 milionů jsou peníze, za které by se dalo vybudovat slušně vybavené dětské hřiště nebo opravit několik městských bytů.

Nicméně, úspory mohou být až 36 milionů ročně, jen to vyžaduje spoustu přemýšlení a práce. 

Je nutné udělat administrativní změny v tarifech pro studenty a seniory a spoje některých linek prodloužit za hranice města, například do Sviadnova, Starého Města a podobně. Hlavní ale je, že pro cestující z řad studentů a seniorů se v reálu nic nezmění, stále si budou pořizovat roční jízdní kupon za korunu jako doposud. A co víc, nebudou muset dokládat potvrzení o bezdlužnosti. Princip MHD zdarma zůstane zachován.