Jazz ve městě v textilce

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

23. 7. 2018

„Jazz je specifický žánr a unikátní prostředí bývalé textilní továrny mu bude určitě slušet. Jsme rádi, že se KultuřeFM daří do těchto prostor kulturu přivádět a naplňujeme tak memorandum, které město uzavřelo se Slezanem. Navíc produkce dokázala přitáhnout velmi zajímavá jména,“ je spokojen s letošní koncepcí žánrového festivalu náměstek primátora Pavel Machala, který má ve městě na starosti kulturu. „V dřívějších letech se festivalové koncerty odehrávaly na různých místech ve městě. Letos jsme ale pro všechny koncerty zvolili areál bývalé textilky Slezan. Chceme tak dosáhnout soudržnosti a té pravé festivalové atmosféry. Diváci si na dvou pódiích užijí tři nabité festivalové dny v pohodě, s dobrým občerstvením a výbornou muzikou,“ představuje největší změnu oproti předchozím ročníkům ředitel KulturyFM Jakub Tichý. Organizátoři věří, že díky jednotlivým scénám a kvalitnímu festivalovému cateringu se návštěvníci „nechají unášet špičkovou hudbou a zapomenou na svět venku, do kterého se vrátí až za tři dny“.
Festival zahájí trojice muzikantů ze Slovenska s názvem Longital s osobně laděnými texty. Čtvrteční večer bude patřit jazzovému fusion v podání neotřelého hudebního projektu Mariana Friedla Beránci a vlci. Návštěvníci se navíc stanou svědky premiéry doprovodného filmu k této suitě v režii Iva Bystřičana. „Projekt Beránci a vlci se v blízké době představí pouze ve třech tuzemských městech, takže si jejich frýdecko-místecké vystoupení určitě nenechte ujít,“ upozorňuje Jakub Tichý.
V pátek uvidíme velká jazzová tělesa. V hudbě česko-slovensko-švédského uskupení Kotača & Carlsson quartet se mísí vlivy lyrické skandinávské hudby a současného jazzu se špetkou moravského a slovenského folkloru. Velkým zážitkem bude jistě i koncert unikátního big bandu Concept Art Orchestra, speciálním hostem koncertu bude polská zpěvačka Małgorzata Hutek. Vyvrcholením pátečního programu bude osobitý vokální projev slovenského jazzového barda Petera Lipy.
S dalším čerstvým držitelem žánrového Anděla Jaromírem Honzákem a jeho kvintetem bude odpálen sobotní program. Stálice na poli české jazzové hudby Jana Koubková představí svůj projekt Ataky, v sobotu ochutnáme i mix evropských hudebních vlivů v osobitém podání MUH tria. O závěr festivalu se postará původem ruský kytarista Igor Ochepovsky, který přináší čerstvý vítr do českého jazz fusion.
Vstupenky a permanentky jsou v prodeji online na www.kulturafm.cz, na pobočkách Turistického informačního centra F-M a v hale Polárka v rozpětí 200–400 (permanentka na všechny dny) korun.