Nemocnice ve Frýdku-Místku otevřela nové oddělení věnované intenzivní péči

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

24. 7. 2018

„V posledních letech dochází k nárůstu pacientů, u kterých došlo ke stabilizaci stavu po kritickém onemocnění či traumatu a potřebují zvýšenou péči, ale již nevyžadují anesteziologicko-resuscitační či intenzivní péči v plném rozsahu. Současně jejich zdravotní stav nedovoluje přeložení na standardní nebo následné lůžko, které není k poskytování této péče uzpůsobeno. Proto jsme za podpory Moravskoslezského kraje vybudovali nové oddělení následné intenzivní péče a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče, které přispěje k výraznému zvýšení kvality péče o pacienty,“ uvedl ředitel Nemocnice ve Frýdku-Místku Tomáš Stejskal.

„My samozřejmě každou takovou investici vítáme, občané Frýdku-Místku si zaslouží, aby o ně bylo po zdravotní stránce kvalitně postaráno přímo ve městě,“ říká primátor Michal Pobucký a připomněl, že Statutární město Frýdek-Místek přispívá nemocnici na menší projekty částkou minimálně milion korun ročně. „Nemocnice je krajská, ale my se s ní snažíme spolupracovat například na úrovni mateřských a základních škol, aby se děti nebály nemocničního prostředí a v pozdějším věku si uměly poradit se základy první pomoci,“ doplnil náměstek primátora Richard Žabka.

Podle tiskové mluvčí nemocnice Jolany Filipové celkem 18 nových lůžek, které nyní budou sloužit pacientům s potřebou zvýšené zdravotní péče, bylo získáno stavebními úpravami v prvním nadzemním podlaží budovy, kde byly původně umístěny ambulance a provozní zázemí. V levé části objektu bylo zřízeno oddělení DIOP s celkem 10 lůžky ve čtyřech dvoulůžkových a dvou jednolůžkových pokojích, v pravé části podlaží bylo vybudováno oddělení NIP s kapacitou 8 lůžek ve dvou dvoulůžkových a čtyřech jednolůžkových pokojích. Součástí oddělení je také samostatná pracovna sester a kuchyňka v každé části, dále pak společná pracovna lékařů, zázemí pro ošetřovatelský personál a příslušné sociální a hygienické zařízení.

„Byla provedena kompletní rekonstrukce elektroinstalace, vybudována strukturovaná kabeláž, počítačová síť, telefonní rozvody, komunikační zařízení sestra-pacient, požární signalizace a kamerový systém, šatny se sociálním zázemím pro ošetřovatelský personál nejen pracovišť NIP a DIOP, ale také oddělení dlouhodobé následné péče, které zde funguje již dva roky. Zároveň došlo k výměně rozvodů vody a vytápění, byly položeny nové podlahy a obklady. Současně byla vybudována nová vzduchotechnika pro větrání a klimatizaci pokojů, chodby a zázemí lékařů a sester.

Na oddělení byl pořízen nový nábytek, každý pokoj je vybaven moderními intenzivními lůžky, zdravotnickou technikou a pomůckami potřebnými k zajištění péče o tyto pacienty. Nemocnice nakoupila také plicní ventilátory a další potřebné přístroje,“ vyjmenovala Jolana Filipová.