Květnaté louky v centru města

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

7. 8. 2018

Záhony lučních kvítí ve veřejné zeleni jsou čím dál žádanější. My jsme první takové záhony založili v roce 2014 podél ulice Revoluční, v Parku pod zámkem a v Janáčkově parku. V jejich rozšiřování stále pokračujeme. Letos vznikly zcela nové záhony s lučním kvítím v lokalitách křižovatky Opletala a Pionýrů, v Koloredovském parku a také ulici Bruzovská ve směru na Sedliště,“ vyjmenoval primátor Michal Pobucký.  

Kromě toho statutární město Frýdek-Místek zakládá luční porosty nebo menší louky v centrech města, které nejenže vypadají přirozeně, rozjasňují ulice a kvetou postupně až do podzimu, ale jsou také ekologicky přínosné, protože nabízejí potravu pro motýly i včely, úkryt pro brouky a podobně. Navíc jsou nenáročné na péči. Jejich výhodou je minimální údržba, zálivka se provádí pouze v případě dlouhodobého sucha. A pokud přece jen z důvodu horka uschnou, stačí je pokosit a zalít a květiny znovu vyrostou a vykvetou.

Městem založené luční porosty a louky např. v ovocném sadu Na Štěpnici nebo původní luční porost v Sadech Bedřicha Smetany, které jsou součástí veřejné zeleně, podléhají obecně závazné vyhlášce, podle které je vlastník veřejné zeleně povinen provést seč dvakrát ročně, a to do konce června a do konce září. Častějším kosením by pracně vytvořené louky uprostřed města zanikly a ochuzena by byla i biodiverzita, tedy přírodní rozmanitost, a to nejen rostlin, ale také hmyzu a drobných živočichů. Statutární město Frýdek-Místek plánuje pro příští rok rozšíření těchto lučních porostů například v arboretu a Centrálním parku. 

Pozn.:

Obecně závazná vyhláška č. 1/2018 o údržbě a ochraně veřejné zeleně na území statutárního města Frýdku-Místku se vztahuje pouze na pozemky veřejné zeleně. Na území města je ale také mnoho pozemků, které na první pohled vypadají jako pozemky veřejné zeleně, ve skutečnosti se ale jedná o zemědělský půdní fond, který podléhá ochraně dle zvláštního zákona a vyhlášku na tyto pozemky nelze aplikovat. Za neposekanou trávu na těchto pozemcích, jakými jsou například plochy vedle arboreta, podél komunikací, pozemky v okolí kruhového objezdu u frýdeckého Lidlu, za krajským ředitelstvím policie na ulici Beskydská aj., tedy nelze uložit pokutu za porušení vyhlášky, tedy za neprovedení sečí.