Město se snaží předcházet přemnožení toulavých koček

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

4. 9. 2018

Toulavé kočky zatím ve městě přemnoženy nejsou, nicméně jsou mezi námi. Pokud jsou hladové, loví zejména malé druhy ptáků, což po ekologické stránce není zrovna přínosné. Navíc bývají často přenašeči parazitů a nemocí, které si předávají při páření. Tomu je třeba předcházet,“ řekl primátor Michal Pobucký s tím, že práce členů spolku Neposedné Tlapky je opravdu záslužná. Nejen, že toulavé nebo opuštěné a zanedbané kočky odchytí a nechají vykastrovat, ale také se pro ně snaží najít nový domov. Zároveň shromažďují data o jejich počtu, ale také lokalitách, kde se vyskytují a pohybují nejčastěji.

K odchytu toulavých a opuštěných koček mohou výrazně přispět i občané města. Stačí, aby kontaktovali spolek Neposedné Tlapky, a to prostřednictvím emailu odchytkocekfm@seznam.cz , ve kterém je nutné uvést lokalitu a popis místa pohybu koček, jejich počet, případně i míru plachosti. Členové spolku se následně postarají o jejich odchyt i kastraci.

V současné době hradí kastraci koček spolek Neposedné Tlapky ze svých, převážně sponzorských, zdrojů. Po vyhodnocení pilotního projektu, tedy po vyhodnocení dat o počtu a výskytu koček na území města, bude vedeno jednání o pokračování projektu i jeho financování ze strany města.