Jaké je to neslyšet? Co dělat při ztrátě sluchu? Jak se domluvím s člověkem se sluchovým postižením?

Archiv

MM F-M

7. 9. 2018

Posláním organizace je poskytovat tlumočení, základní poradenství a obecně prospěšné aktivity občanům se sluchovým postižením profesionálním způsobem na území Moravskoslezského kraje a šířit osvětu vůči veřejnosti k překonání komunikačních bariér. Úvodní slovo 11. ročníku Dne sociálních služeb ve městě Frýdku – Místku bylo  simultánně tlumočeno  do  českého znakového jazyka. Všem přítomným tak byly informace dostupné. Tlumočena byla rovněž prezentace pana náměstka primátora Ing. Richarda Žabky.

V rámci tohoto dne se návštěvníci mohli seznámit s tím, jak zajištujeme tlumočení v každodenním životě a jakým způsobem pomáháme překonat komunikační bariéru mezi slyšícími a neslyšícími účastníky komunikace. Tlumočnická služba je bezplatná pro uživatele se sluchovým postižením. Realizujeme pro ně i vzdělávací, kulturní a sportovní prospěšné aktivity.

Široká veřejnost z řad jednotlivců, studentů, úředníků, sociálních pracovníků a dalších profesí se seznámila s formami komunikace a s bariérami, které ji znesnadňují. Osvětové besedy, akce, kurzy pořádáme i během celého roku, abychom upozornili na problém spojený se sluchovým postižením, který na první pohled není postřehnutelný, a bourali předsudky a mýty o lidech, kteří se sluchovým postižením žijí a nebo je ztráta sluchu postihla.

Spolupracujeme s řadou organizací, které se na nás obracejí. Těm podáváme informace a zajištujeme, aby jejich služby, které veřejnosti poskytují, se staly přístupné rovněž pro lidi s postižením sluchu. Více se čtenáři mohou dozvědět na webu Centra www.csnn.cz, na kterém naleznou i naše kontakty.

Autoři: Pavlína Zarubová, Eva Liberdová