Multižánrový festival partnerských měst už příští týden

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

11. 9. 2018

Den Frýdku-Místku bude ve znamení partnerských měst ze Slovenska a Polska. Svou účast přislíbily polské Myslowice, Žywiec a Bielsko-Biala a slovenská Žilina, které se budou podílet i na kulturním programu. Návštěvníci získají i propagační materiály a  tipy k návštěvě zajímavých míst v těchto městech a jejich nejbližším okolí. Nedílnou součástí akce bude také předávání Cen statutárního města. Letos ji získají Rudolf Horníček za aktivní a dlouhodobou činnost pro Svaz důchodců ČR a Josef Kleinwachter za přínos v oblasti výchovy, vzdělávání a vedení k tradicím. In memoriam bude oceněn také nedávno zesnulý fotograf Milan Václav Klega, a to za přínos v oblasti výtvarného umění,“ uvedl náměstek primátora Pavel Machala.   

Budova bývalé Moravia banky bude po oba dva dny festivalu nasvícena výraznými světly tak, aby vynikla jedinečnost její architektury. Zpřístupněna bude v pátek od 16 hodin. Ve sklepních prostorách návštěvníci nahlédnou do prostor trezoru a temných zákoutí, ve kterých se budou promítat béčkové horory. V 1. patře se uskuteční výstava českých a polských umělců působících v Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity a ve 2. patře bude zastoupena audiovizuální tvorba nejmladší generace filmařů.

Zahrada Národního domu bude patřit koncertům interpretů z partnerských měst, předávání cen města i promítání. V 16 hodin vystoupí legendární folklorní soubor Lipowianie z polského města Žywiec. V půl šesté je na programu slavnostní předávání Cen statutárního města Frýdku-Místku. Následně bude zahrada patřit hudbě, tanci a promítání. „V 18 hodin vystoupí mladý performer z polského města Myslowice, který si říká Wlodzimierz. Jeho hudba lavíruje na pomezí ambientního elektra a folku. Slovenská Žilina k nám posílá funky ztřeštěnou formací Já, ty a Rolo, která neuvěřitelně vtipně „vykrádá“ světově proslulé interprety, a která vystoupí v půl osmé,“ uvádí ředitelka Kultury F≈M Gabriela Kocichová. Páteční program v zahradě Národního domu zakončí promítání slovenského snímku Zem, ktorá hladá svoje nebo.

V sobotu začne program v zahradě Národního domu ve 14 hodin sousedským gulášem. O půl čtvrté vystoupí za polské partnerské město Bialsko-Biala excelentní herečka a zpěvačka Malgorzata Pikus se svým šansonovým recitálem “Aktorka na provincji“. Následně zazní i šansony české zpěvačky Sylvie Bee a vrcholem sobotního dne bude koncert formace The Jazz Cake, která roztančí zahradu Národního domu v rytmu elektro swingu.

Jste zváni.