Frýdek-Místek podporuje sociální služby

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

24. 9. 2018

Na území města působí 17 sociálních služeb, které jsou zaměřeny na zlepšení kvality života seniorů. Tyto služby se člení na terénní, ambulantní a pobytové.

Pobytové služby

V rámci pobytových služeb činí celková kapacita 405 lůžek. Z toho městské domovy pro seniory nabízí 210 míst. Zájem o pobyt v nich je značný, nicméně většina žádostí je neopodstatněná. O pobyt v domově se ucházejí dokonce i ti, kteří to nepotřebují. Ze všech žadatelů je zhruba 60 aktuálních, tedy skutečně potřebných. V lidech přetrvává domněnka, že domov důchodců se dá vyčekat. Tak to ale není. Určen je seniorům, kteří vyžadují pravidelnou pomoc jiné osoby a nejsou schopni zajistit si základní životní potřeby ve vlastním domácím prostředí. Důležité místo v pobytových službách mají také domovy poskytující péči osobám se stařeckou a Alzheimerovou demencí. Město vynaložilo na chod těchto zařízení přes 4 miliony korun. Kapacita těchto zařízení je stále nedostačující, a to i přesto, že město finančně podpořilo navýšení kapacity o 13 lůžek v domě Beskyd DZR v Místku.

Soběstačným seniorům jsou určeny Domy zvláštního určení (dříve domy s pečovatelskou službou) s kapacitou 521 bytů (17. listopadu, Na Aleji, Sadová, Penzion pro seniory…) Jejich provozovatelem je město. Jedná se o malometrážní byty pro seniory, jejichž zdravotní stav nevyžaduje komplexní péči a umožňuje vést poměrně samostatný způsob života s přispěním poskytovaných sociálních služeb.

Město podporuje pobyt seniorů v domácím prostředí

Problematika sociálního bydlení je stále nedořešenou záležitostí na národní úrovni. My jsme v minulých dnech vydražili bývalý Hotel Centrum, ve kterém by mohlo vzniknout bydlení pro seniory. Pozornost ale soustředíme také na rozšiřování terénních služeb pro seniory, protože budoucnost vidíme i v podpoře seniorů v jejich domácím prostředí. Přemístit starého člověka z jeho domácího prostředí do pobytového zařízení, které je pro něj neznámé, je často stresující. Proto nabízíme seniorům i různé druhy služeb tak, aby byli co možná nejdéle soběstační, nebo abychom ulehčili rodinám, které o ně pečují,“ uvedl primátor Michal Pobucký.

Město poskytuje ve svých zařízeních (Hospic Frýdek-Místek a Penzion pro seniory) pobytovou odlehčovací službu, která je určena osobám, o které je jinak postaráno v domácím prostředí. Cílem odlehčovací služby je umožnit pečující fyzické osobě nezbytný odpočinek nebo čas na zajištění vlastních potřeb, proto mohou být senioři umístěni na nezbytně nutnou dobu v pobytovém zařízení mimo svůj domov. Dalším významným poskytovatelem odlehčovacích služeb na území města je Charita Frýdek-Místek, která poskytuje pobytovou i terénní formu této služby. Město přispívá Charitě na provoz této služby.

Město provozuje také Centrum denních služeb Domovinka s kapacitou 18 míst pro osoby se sníženou soběstačností i trpící stařeckou demencí. Jde o zařízení s denním pobytem. Důraz je zde kladen na pohyb a paměťová cvičení. V zařízení probíhají také vzpomínkové aktivity nebo terapie ve speciální multismyslové místnosti Snoezelen.

Pobyt seniorů v domácím prostředí výrazně podporují také služby, které nabízí městská organizace Centrum pečovatelské služby, od pomoci při zajištění chodu domácnosti, přes pomoc při péči o vlastní osobu, zajištění stravy až po zprostředkování kontaktu se společenským prostředím. Součástí je také půjčovna kompenzačních pomůcek a bezplatné základní sociální poradenství.

Město provozuje i Středisko osobní hygieny. Mnoho seniorů a těžce se pohybujících osob nemá koupelny ve svých bytech přizpůsobeny tomu, aby se v nich mohly bezpečně a samy, bez pomoci jiné osoby, osprchovat či vykoupat. Využít proto mohou výše zmíněného střediska (na ulici 17. listopadu) s bezbariérovým sprchovým koutem i vanou s vanovým zvedákem, objednat lze také dovoz a odvoz klienta. 

Investice do domů a bytů pro seniory

Město investovalo v posledních čtyřech letech zejména do zateplení domů zvláštního určení, což zahrnovalo nejen výměnu oken a zateplení obvodových zdí a střechy, ale také úpravu balkonů, případně montáž žaluzií a sušáků na prádlo. Investice do domů zvláštního určení v ulicích Sadová, 17. listopadu, Na Aleji přesáhly 68 milionů korun. Dalších 28 milionů bylo investováno do budovy bývalé školy na ulici Míru, kde vznikl Domov se zvláštním režimem Přístav. V současné době bylo dokončeno zateplení technického zázemí Penzionu pro seniory (7 mil.).

Investováno bylo a je také do modernizace bytů pro seniory. V loňském roce bylo opraveno na 40 bytů v domech zvláštního určení za více jak 1,6 milionu, přičemž opravy zahrnovaly výměnu kuchyňských linek, vestavěných skříní, podlah nebo interiérových dveří. Letos již bylo opraveno téměř 30 bytů za více jak 1,2 milionu korun.

V současné době město pokračuje ve zvyšování komfortu bydlení seniorů a zahájilo první etapu rekonstrukce bytových jader v Penzionu pro seniory. Vybouráno bude 43 bytových jader, jejichž součástí z vnější strany je také kuchyňská linka. Nájemníci tak získají nejen novou koupelnu, ale také novou kuchyňskou linku. Náklady v souvislosti s první etapou rekonstrukce bytových jader, dodávku sanitárního zařízení a keramiky, kuchyňských linek a sporáků činí 13 milionů korun. Práce budou pokračovat v příštím roce druhou etapou, která zahrne další části penzionu.