O čem rozhodli radní?

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

11. 10. 2018

Na říjnovém jednání schvalovali dosavadní radní na dvacet bodů. Mimo jiné rozhodli o nákupu nového vozidla pro městskou policii, o podpoře specializované dopravy imobilních občanů, ale také například o tradičním pořádní novoročního ohňostroje.

„Podpořili jsme obnovu vozového parku městské policie, která disponuje celkem osmi vozidly, přičemž většina z nich je české značky. Strážníci se mohou těšit na novou Octavii combi, kterou žádali. S typem tohoto vozidla jsou strážníci spokojeni, mají s ním dobré zkušenosti, podle nich je spolehlivé, má dobré jízdní vlastnosti a v neposlední řadě i prostorný kufr, do kterého se s přehledem vleze přepravní box pro přepravu odchycených psů,“ uvedl primátor Michal Pobucký.  

Ve městě by měla i v příštím roce fungovat alternativní doprava imobilních občanů. Radní doporučují novému zastupitelstvu schválit finanční podporu spolku Cesta bez bariér. Ten nabízí specializovanou dopravu lidem se zdravotním omezením, kteří se nezvládnou svépomocí, ani s pomocí svých blízkých a ani prostřednictvím MHD dopravit na místo určení.

Tato služba již ve městě funguje. Imobilní občané mají možnost objednat si dopravu speciálně upraveným vozem k lékaři i na úřady. Vozidlo s elektrickou plošinou přepravuje také imobilní děti do škol a specializovaných zařízení. Službu využívají i klienti našich sociálních služeb, kteří se vozem přepravují do městských zařízení, ať už se jedná o denní stacionář Domovinka, Žirafa nebo středisko osobní hygieny. Město, pokud to zastupitele schválí, podpoří provoz alternativní dopravy imobilních klientů částkou 550 tisíc korun.

Služba je v provozu v pracovní dny od 6:30 do 15 hodin. Zájemci si ji mohou objednat prostřednictvím e-mailu cestabezbarier@seznam.cz  nebo telefonicky na čísle 739 786 540.

Radní zrušili zakázku na zpracování projektové dokumentace pro dokončení rekonstrukce elektroinstalace v základní škole Jiřího z Poděbrad.

Důvodem byla nabídková cena. Projektová dokumentace měla řešit rekonstrukci elektrických rozvodů ve dvou pavilonech školy, přičemž v jednom z nich je tělocvična a jídelna. Předpokládaná hodnota zakázky na vypracování projektové dokumentace byla vyčíslena na 200 tisíc korun. O zakázku projevila zájem pouze jedna firma, která nabídla, že dokumentaci zpracuje za více jak 700 tisíc. "Nabídku jsme neakceptovali a výběrové řízení zrušili. Vypsána byla nová veřejná zakázka na tuto akci a již je zveřejněna na profilu zadavatele," dodal primátor.

Občané města se mohou na Silvestra opět těšit na ohňostroj, který je ve městě již tradicí. Koná se vždy o půlnoci ze Silvestra na Nový rok a odpalován je z lokality u řeky Ostravice, v posledních letech ze Sokolíku.

Ohňostroj bude opět pod taktovkou společnosti Pyro Moravia. Pro město ho zajišťuje více jak deset let a stejně tomu bude i letos. „Půlnoční oblohu tak opět prozáří stovky světelných raket, římských svící a kulových pum, které budou přes deset minut vytvářet na obloze různé barevné obrazce a chybět nebude ani výškové finále. Ohňostroj ve městě je tradicí a k silvestrovským oslavám patří,“ řekl primátor Pobucký s tím, že cena zůstává stejná jako v předešlých letech, a to 200 tisíc korun.