Dny proti chudobě ve Frýdku-Místku

Archiv

MM F-M

19. 10. 2018

Program byl zahájen v pondělí přednáškou pro studenty středních škol v Modrém salonku Městské knihovny Frýdek-Místek. Přednášky zajišťovali pracovníci Modrého kříže a týkaly se tématu závislostí, které s chudobou velice úzce souvisí. Organizace ADRA připravila pro osoby v nouzi stříhání a holení zdarma. Ostříhat nebo oholit se přišlo v tento den 22 osob bez domova. Dále v tento den byla oficiálně otevřena Výdejna potravinové a materiální pomoci pro osoby v nouzi, jako jsou např. senioři nebo matky samoživitelky. V rámci zkušebního provozu této pomoci využilo 440 osob, z toho 140 dětí. Otevření výdejny se zúčastnili zástupci Magistrátu města FM, Českého červeného kříže, Slezské diakonie, HM Tesco a další. K večeru bylo pro veřejnost připraveno v prostorách Kina Vlast promítání filmu „Nejlepší ze všech světů“. Již tradičně za symbolické vstupné – jeden pár ponožek.  Promítání filmu se zúčastnilo na 60 lidí.

V úterý program začal opět přednáškou pro střední školu, dále pokračoval bohoslužbou v modlitebně CASD a byl ukončen v areálu Sokolík rozdáváním polévky a hygienického balíčků pro lidi bez domova. Této akce se zúčastnilo cca 60 lidí bez domova.

Ve středu byl pro klienty azylových domů připraven turnaj v šipkách BETHEL DARTS OPEN 2018 a konečné ukončení programu v podobě večerního posezení u ohně a opékání párků. Turnaje se zúčastnilo přibližně 70 lidí. Během celého dne probíhala potravinová sbírka pracovníků Magistrátu města Frýdek-Místek se zaměřením na potřeby pro vánoční pečení. Tyto potraviny byly předány klientkám střediska SÁRA, zejména matkám s dětmi.

V rámci tohoto projektu jsme připravili doprovodný program: výstava obrázků žáků základní školy na téma „Bohatství versus chudoba“. Do výtvarné soutěže se zapojila Základní škola P. Bezruče – školní družina. Pro děti ze školní družiny jsme uspořádali také přednášku na téma chudoba a bohatství. Výstava nakreslených obrázků proběhla v prostorách Knihovny v Místku a součástí výstavy byla soutěž o nejhezčí obrázek. Do hlasování byla zapojena veřejnost a odborná porota. Kolekci vybraných obrázků najdete na Facebook stránce “Dny proti chudobě Frýdek- Místek.

Dny proti chudobě pořádala Slezská diakonie ve spolupráci se Statutárním městem Frýdek-Místek a dalšími místními organizacemi, kterými byli: ADRA, Armáda spásy, Český červený kříž, Knihovna Frýdek-Místek, Kultura FM a Modrý kříž.


Jan Savický a Lucie Drkošová
středisko BETHEL Frýdek-Místek