Senioři připomněli sto let republiky zajímavou výstavou

Archiv

MM F-M

7. 11. 2018

Vhodným objektem, dokumentujícím sám o sobě dobu od dvacátých let, se stala bývalá spořitelna, pošta, později banka Moravia. Po delší době chátrání byla konečně zakoupená městem. Využitím prostor této historické budovy pro výstavy se v době do její rekonstrukce ukázalo dobrou volbou.
Vystavení předmětů, písemných i fotografických dokumentů, prostě pokladů, které senioři z nostalgických důvodů uchovávají, byl určitě dobrý a neobvyklý nápad.

Z počátku nás malý zájem vystavovatelů nenaplňoval přílišným optimismem. To se však postupně měnilo, přibývalo přátel, kteří přinášeli zajímavé exponáty i nápady. Podařilo se nám sestavit expozici dokumentující, jak žili naši předkové a jak jsme žili my po dobu historie republiky. Připomněli jsme si své dětství, s čím jsme si hráli, jak významné místo v životě společnosti zaujímal sport a sportovní organizace, jak se vyvíjela móda, předměty běžně používané v domácnostech, které jsou dnes většinou jen na ozdobu. Shromáždili jsme vzácné dobové dokumenty významných společenských událostí i zajímavé osobní dokumenty. Pozornost upoutávalo několik desítek dobových fotografií již zaniklých budov a změněných prostor z různých částí města.

Atraktivní místo a poutavé téma výstavy nám zajistilo hojnou účast již na vernisáži den po komunálních volbách a pak i v jejím průběhu v následujícím týdnu. Hudební produkce dobových šlágrů uvedená na vernisáži swingovým orchestrem dotvořila ducha výstavy. Nečekaný úspěch nejlépe dokumentují zápisy v návštěvní knize: „Je to krásná vzpomínka, díky všem, kteří se na výstavě podíleli“, „Nápad, výtvarné pojetí, se snoubí se vzpomínkami…“, „Bylo to velmi pěkné, připomnělo mi to, jak se některé věci stále vrací do módy. Muselo vám to dát hodně práce. Moc se nám to líbilo“, „Úžasná výstava starých věcí, které vykouzlí úsměv na tváři při vzpomínce na mládí,“ „Staří návštěvníci si zavzpomínají, mladí budou překvapeni skoro ze všeho.“  V desítkách dalších zápisů se opakují superlativy jako „nádherné, milé, překvapivé, krásné, nápadité, příjemné, dojemné“. Nešetřili jimi ani odborníci a zasvěcení pamětníci.

Když jsme již snad po „sté“ slyšeli od návštěvníků „…no takových věcí mám doma“, museli jsme je odkázat slibem, že až budeme podobnou výstavu pořádat ke 150. výročí republiky, jistě na ně nezapomeneme. Snad na závěr citujme zápis paní redaktorky Kubicové z Českého rozhlasu Ostrava, která natočila z výstavy milou reportáž: „Výstava je nádherná, ráda se ponořím do minulosti a představím si, jak žili moji předkové. Také díky za zasvěcený výklad. Držím palce všem milým seniorům z Frýdku-Místku, ať rádi dělají podobné akce.“

Také my, organizátoři, děkujeme všem vystavovatelům a návštěvníkům. 

Anna Sumcová, Dalibor Kališ
Městská organizace Senioři ČR