Růžová kola chce mít město i příští rok

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

12. 11. 2018

„Zájem o růžová kola nás příjemně překvapil, jsou stále v pohybu a vypadá to, že budou i v příštím roce. Již nyní jednáme se společností Rekola o pokračování provozu, ale i novinkách, které by měly přispět k ještě větší spokojenosti a efektivnosti. Chtěli bychom, aby kola byla lepší, měla lehčí konstrukci a přehazovačku, aby se na nich člověk při cestě do kopce, kterému se nelze z Místku do Frýdku vyhnout, tolik nenadřel. Novinkou budou taky stanice se stojany, kde bude možné kola vracet. V rámci testovacího provozu je bylo možné uzamknout kdekoli, potřebovali jsme totiž zjistit, kde lidé kola odstavují nejčastěji a v těchto lokalitách vzniknou stojany. Po městě jich budou desítky, takže by neměl být problém v jejich dostupnosti,“ prozradil záměr provozu v příštím roce náměstek primátora Karel Deutscher.  

Provoz předčil všechna očekávání a na šedesáti kolech, které po městě jezdí, se denně sveze i 150 lidí. To je takto brzy po spuštění provozu více než slušné číslo,“ komentoval první dva měsíce Rekol ve Frýdku-Místku místní koordinátor Lubomír Fridrich s tím, že míra krádeží a vandalismu odpovídá celorepublikovému průměru, nejde tedy o nic dramatického. „S minimalizací vandalizace pomáhají místní občané, kteří poctivě nahlašují poničená i nezamčená kola, a nápomocná je také frýdecko-místecká městská policie,“ dodal Fridrich.

Pilotní provoz Rekol byl ve Frýdku-Místku spuštěn 1. září 2018 a měl by pokračovat i v nadcházejících letech. Zachování bikesharingu je obsaženo také v programovém prohlášení Rady města Frýdku-Místku, které vzešlo z dohody mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL a které obsahuje hlavní priority a směřování města v nadcházejícím volebními období.

Kola provozuje společnost REKOLA Bikesharing s.r.o., která je největším poskytovatelem bikesharingu v České republice.