Semafory na Letné by měly být puštěny do konce listopadu

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

13. 11. 2018

My jsme chtěli semafory na Letné už hodně dlouho, ale hodně dlouhá byla i jednání s majitelem silnice, kterým je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).  Původně jsme měli představu, že tam postavíme kruhový objezd. Ten by podle nás celou situaci vyřešil. Bohužel ŘSD mělo k návrhu spoustu připomínek, mimo jiné chtělo obří kruháč, jehož vybudování by bylo náročně nejen pro stránce finanční a projektové, ale také z hlediska složitosti případného odkupu pozemků, takže město od záměru upustilo a v roce 2013 začalo jednat o dalších možnostech,” popsal náměstek primátora Frýdku-Místku Karel Deutscher s tím, že po souhlasném stanovisku ŘSD s klasickou světelnou křižovatkou nechalo město zpracovat projektovou dokumentaci a začalo vyřizovat stavební a další povolení. Letos byly zahájeny stavební práce a nyní již semafory stojí na svém místě. „V současné době čekáme na souhlas silničního správního úřadu s uvedením semaforů do provozu. Vydáván je až poté, co jsou semafory vybudovány,“ doplnil náměstek Deutscher. Do ostrého provozu by mohly být semafory uvedeny ještě tento měsíc, tedy v listopadu.

“Jedná se o křižovatku s indukčními smyčkami ve vozovce, LED diodovou světelnou technologií a videodetektory, které budou mimo jiné sloužit také jako jednotka pro dynamické řízení křižovatky, takže bude možné reagovat na plynulost dopravy a podle toho prodlužovat jednotlivé časové intervaly,” popsal Jaromír Kohut, předseda představenstva společnosti TS a.s., která výstavbu semaforů realizovala. Pěší budou moci využít bezbariérového přechodu pro chodce.

Semafory na Letné umožní snadnější a hlavně bezpečnější přecházení a také vyjíždění z ulice Čelakovského na frekventovaný a hlavní silniční tah na Beskydy. „Přínosem budou i pro řidiče autobusů, kteří měli doposud točnu autobusů u Janáčkova parku na Rivieře v Místku, kde byl omezený manévrovací prostor. Nyní budou moci linky MHD častěji zajíždět až na Letnou, kde se pohodlně a bezpečně otočí a vrátí zpět do města. Počítá se s tím již v návrzích nových jízdních řádů, které začnou platit od prosince,“ uzavřel náměstek pro dopravu Karel Deutscher.