Tříkrálová sbírka klepe na dveře

Archiv

MM F-M

26. 11. 2018

A o čem tato sbírka vlastně je? Na to odpověděl ředitel Charity Frýdek-Místek Martin Hořínek: „Tříkrálová sbírka je primárně o setkání, potkání se. Sbírka má samozřejmě více rovin, ale podle mě spočívá to nejdůležitější v předání pozdravení a popřání všeho dobrého v novém roce. V tomto smyslu je završením Vánoc – předáním vánočního poselství do našich domovů. Sbírka sama není jen sbírkou, ale je spojena s příležitostmi, kde se potkat – Tříkrálové průvody, koncerty, ale také setkání koledníků a koledy.“

Tříkrálová sbírka, kterou na Frýdeckomístecku organizuje Charita Frýdek-Místek ve spolupráci s obcemi, farnostmi a různými mládežnickými organizacemi, proběhne příští rok již po osmnácté. Letos se nám díky vaší štědrosti podařilo celkem vybrat 2 268 959, z toho 628 448 korun v našem městě.

Při využívání výtěžku sbírky se řídíme předem danými pravidly tak, aby byla maximalizována její transparentnost. Každá Charita například sepisuje tzv. záměry, tedy dokumenty, ve kterých vysvětluje, jak chce získané peníze použít. „Využití Tříkrálové sbírky je široké. Pomůže zejména potřebným u nás v regionu, v republice, ale část putuje také na podporu potřebných a charitní činnosti v zahraničí. V případě Charity Frýdek-Místek se chceme zaměřit více na podporu aktivit „investičního“ charakteru. V obecné rovině se jedná zejména o obnovu dosluhujícího vozového parku u terénních služeb, rekonstrukce v pobytových zařízeních, vybudování adekvátního a bezpečného zázemí pro služby. Na všechny tyto věci se obtížně získávají prostředky z běžných zdrojů a přitom jsou velmi důležité, protože abychom se mohli o naše klienty postarat, musíme se k nim dostat a zajistit jim pomyslnou střechu nad hlavou. Jsou to tedy investice do našich klientů,“ doplnil ředitel frýdeckomístecké Charity Martin Hořínek.  Konkrétní záměry najdete na webu Charity Frýdek-Místek.

Tříkrálová sbírka 2019 bude probíhat od 1. do 14. ledna. Přispívat můžete do tříkrálových pokladniček, příspěvkem na účet nebo zasláním DMS.

Více informací o sbírce najdete na www.trikralovasbirka.cz.

Jana Opluštilová
Koordinátor Tříkrálové sbírky Charity Frýdek-Místek