Účelově vytvořená kampaň o (ne)podpoře festivalu Sweetsen fest

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

9. 1. 2019

„V září byla na podatelně Magistrátu města Frýdku-Místku podána žádost na akci Sweetsen fest – Frýdek-Místek sobě – benefiční festival na částku 300 000 Kč. Tato částka byla zároveň v návrhu rozpočtu na rok 2019 určená jako dotace pro POD SVÍCNEM z.s. Takže Petru Korčovi bylo stoprocentně vyhověno,“ říká náměstek primátora Pavel Machala, kterému se nelíbí, že organizátor prezentuje, že se město k němu obrátilo zády a údajně zakazuje další spolupráci s festivalem. „Co se týče předchozích ročníků, vždy za námi Petr Korč dorazil, aby následující ročník projednal. Město pak kromě přímé dotace velmi výrazně podporovalo Sweetsen fest přes Národní dům, protože jsme si vzali za své podpořit každý rok určitou myšlenku. V roce 2015 přišel primátor Michal Pobucký s tím, že zahájení programu symfonickým orchestrem by mohlo proběhnout v Polárce. Tak se stalo i rok následující. V roce 2017 slavilo město 750 let a podpořili jsme velkolepý úvod, který byl symbolicky umístěn na břehu řeky Ostravice. V roce 2018 jubiloval pro změnu samotný festival 15. ročníkem a chtěli jsme vyzkoušet, jak lidé festival přijmou v městské rekreační zóně na Olešné. Již tam ale zaznělo, že už vlastně festival není kam posunout, stejně jako zde zaznívaly pochyby o benefičním významu festivalu s ohledem k poměru vybrané částky k celkovým nákladům festivalu, které, přestože zde vystupují účinkující bez nároku na honorář, překročily částku dva miliony korun,“ rekapituloval vývoj postoje města Pavel Machala, který podotkl, že organizátor Petr Korč s žádnou podobnou myšlenkou nebo vizí, ke které by se město mohlo znovu připojit, tentokrát nepřišel. Zřejmě i proto, že ve volební kampani navzdory podpoře města v řádech milionů znevažoval podíl radnice a jejich zástupců na organizaci festivalu.

„Petr Korč měl spoustu možností, jak vyšší podporu, než o kterou žádal a která je mu schválena, navrhnout. Minimálně na semináři k rozpočtu, schůzce předsedů klubů před zastupitelstvem schvalujícím rozpočet nebo na zastupitelstvu samotném. Nic takového ale neučinil, proto mě mrzí, že teď hovoří o nějakých stopkách a pokynech shora, když jsme mu vlastně stoprocentně vyhověli. Prostě je to účelově vytvořená kampaň,“ uzavřel primátor Michal Pobucký.

MF DNES k tématu:

…Důvodem snížení finanční podpory je údajně politické angažmá zakladatele festivalu Petra Korče, který ve volbách stál v čele kandidátky dnes opozičního hnutí Naše Město FM. To ale náměstek primátora Pavel Machala popírá. „Žádný zákaz není a nebyl. Ze strany festivalu nám přišel požadavek jen na 300 tisíc korun, které jsou v rozpočtu připraveny,“ řekl.

Možnost, že by se Kultura FM nesměla podílet na připravovaném dalším ročníku Sweetsen festu, odmítá i ředitelka organizace Gabriela Kocichová. „Žádný zákaz jsme nedostali, s festivalem chceme i nadále spolupracovat, nějak se podílet, třeba vlastní scénou. Jen nebyl připraven konkrétní projekt, na něž nám město dříve posílalo peníze,“ řekla.

(Autor: Darek Štalmach MF Dnes ● 18. 12. 2018)

Pozn.:

V příloze Žádost o dotaci na podporu festivalu Sweetsen fest, včetně přehledu skladby nákladů hrazených z městské dotace – ve formátu PDF