Frýdecko-místečtí radní byli zproštěni viny

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

12. 2. 2019

 

Soudkyně Jarmila Brázdová obžalované radní, které si státní zástupce Ladislav Hradil bez dostatečného odůvodnění selektivně vybral z 34 zastupitelů napříč politickým spektrem, kteří tenkrát pro prodej hlasovali na zasedání zastupitelstva, zprostila obžaloby v plném rozsahu.

„Nebylo prokázáno, že by postupovali v rozporu s právními předpisy. Ten proces probíhal standardně. Záměr byl zveřejněn, jak ukládá Zákon o obcích, rovněž tak byla cena dostatečně odůvodněna. Materiál připravoval odborný aparát úřadu, vše prošlo majetkovou komisí, radou, zastupitelstvem, soulad se zákonem potvrdil i právní odbor města. V hlavním líčení nebylo prokázáno, že by měli zájem na prodeji konkrétním osobám, že by měli záměr způsobit škodu, nebyly prokázány vazby na osoby, kterým byly pozemky nakonec prodány, takže nemůže být naplněna skutková podstata žádného trestného činu,“ odůvodnila svůj rozsudek soudkyně.

„Jsem rád, že dnešní rozsudek potvrdil to, co říkáme celou dobu, že to byla naprosto vykonstruovaná kauza. Samotní radní o žádném prodeji rozhodnout nemohou, proto bylo celé obvinění i obžaloba osmi radních nesmysl. Zvlášť když třeba v metodickém časopise Svazu měst a obcí, který se podílí na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí a sdružuje více než 2700 měst a obcí, se dokonce píše, že ukázkovým příkladem, kdy má například starosta dostat mimořádnou odměnu, je situace, kdy starosta „zasíťuje pozemky pro výstavu rodinných domů“. My jsme za tuto činnost byli odměněni úplně jinak… Účelovým obviněním, které významně na dlouhé roky zasáhlo do našich pracovních i soukromých životů,“ shrnul své dojmy po vyhlášení verdiktu primátor Michal Pobucký.