Technické služby shánějí lidi na jarní úklid města

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

13. 3. 2019

Úklid místních komunikací odstartuje v pondělí 18. března na frýdeckém sídlišti Slezská a místeckém sídlišti Anenská. Čistit se budou i nejfrekventovanější autobusové trasy – T. G. Masaryka, Ostravská, Frýdlantská, 28. října, Nádražní a další. Do konce března budou vyčištěny komunikace v místních částech Skalice a Chlebovice. V dubnu přijdou na řadu Zelinkovice, Lískovec a Panské Nové Dvory.

Spolu s jarním úklidem města odstartuje i tradiční blokové čištění ulic, spojené s dočasným zákazem parkování v dané lokalitě. První letošní se uskuteční 19. března na ulici J. z Poděbrad na sídlišti Slezská, následovat bude ve čtvrtek 21. března ulice J. Kavky.

Blokovky poběží obdobně jako vloni, každé úterý a čtvrtek. Výjimečně, a to na velmi frekventovaných místech, jako například na ulici 8. pěšího pluku, parkovišti pod magistrátem ve Frýdku nebo na ulici Sadová, kde je nemožné, aby auta během dne neparkovala, bude blokové čištění provedeno o víkendu. Počítáme i s několika mimořádnými úklidy, kdy je z různých důvodů nutno ulici vyčistit. V plánu je na osmdesát blokových čištění, která budou ukončena v  listopadu,“ řekl Jaromír Kohut, předseda představenstva TS a.s.  (harmonogram blokového čištění viz příloha)

Součástí jarního úklidu je také vyhrabávání trávníků, které začne v Sadech Bedřicha Smetany. Pokračovat bude na Rivieře a dalších částech města. Trávníky kolem výsadeb budou vyhrabávány ručně, větší plochy obstarají stroje, které trávníky zároveň provzdušní.

Zaměstnanci městských technických služeb budou stejně jako v minulosti pracovat i o sobotách, aby byl jarní úklid co nejrychleji hotov. Nicméně, letos je omezuje nedostatek „brigádníků“ z úřadu práce, kteří v minulosti pomáhali v rámci veřejně prospěšných prací.

 „Měli jsme požadavek na 35 lidí, kteří by převážně vyškrabávali drny z dlažeb chodníků, čistili odtokové žlábky, vyhrabávali plochy veřejné zeleně a uklízet nepořádek z keřových výsadeb. Zatím máme ale jen ani ne třetinu, tedy zhruba 10 lidí. Samozřejmě hledáme náhradní řešení, aby konečný výsledek úklidových prací proběhl k maximální spokojenosti všech občanů. Jsme si vědomi, že obyvatelé města si už zvyklí na vysokou úroveň upraveného vzhledu města, je to pro ně již letitý standard. A my rozhodně nemáme v plánu z těchto nároků na čistotu nějak slevit,“ uzavřel Jaromír Kohut z technických služeb.

„Věříme, že jarní úklid města se podaří ukončit stejně jako v minulosti v termínu, tedy vyhrabání trávníků do konce dubna a celý úklid do konce června, a že s ním občané budou spokojeni. Uklizené město a rozkvetlé záhony tulipánů, narcisů a dalších cibuloviny, které ještě před zimou vysadily v různých částech města technické služby, přispějí k příjemné jarní pohodě a atmosféře,“ doufá primátor Michal Pobucký.

Harmonogramy úklidu – blokové čištění, vyhrabání zeleně, úklid komunikací – viz přílohy níže.