Růžová kola budou ve městě od dubna a na 15 minut zdarma

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

21. 3. 2019

První čtvrthodina bude zdarma, a to vždy, u každé výpůjčky kola.  Po prvních 15 minutách zdarma bude cena za výpůjčku v rámci zóny ve Frýdku-Místku činit 12 korun za půl hodiny, což je oproti jiným městům nízká částka, například v Praze nebo Liberci si účtují 24 korun, v Brně 18 a v Českých Budějovicích nebo Olomouci 16 korun.  

Vyjet mimo zónu, třeba na výlet, bude samozřejmě možné, nicméně pak je třeba počítat s tím, že pokud by někdo chtěl nebo musel ponechat kolo mimo zónu, musí počítat s většími náklady – za jeho vrácení pak bude účtováno 320 korun.

„Zóna, kde mohou kola parkovat, bude větší a mimo jiné přibudou „mikrozóny“ nejen v okrajových částech města – v Chlebovicích, Zelinkovicích, Lískovci a Skalici, ale i v sousedních obcích, ve Sviadnově a Starém Městě. Ve zkušebním provozu se v některých dnech na šedesáti kolech svezlo i 150 lidí. Počítáme s nárůstem, protože prvních 15 minut jízdy budou mít uživatelé zdarma. A to už je doba, za kterou se ve Frýdku-Místku dá dostat, kam potřebuji,“ říká náměstek primátora Jakub Míček.

Osmdesát kol, tedy o dvacet více oproti loňsku, rozmístěných po městě, bude opět zamknuto u stojanů, jak u těch stávajících, tak nových, označených růžovým kolem. Ty budou například na místeckém i frýdeckém náměstí, u vlakového nádraží, před kulturním domem nebo na frekventované autobusové zastávce na Anenské.

Kola je možné parkovat i jinde v zóně, mimo klasické cyklistické stojany po městě, je ale nutno dbát na to, ať kolo nepřekáží. „Místa jako zastávky MHD nejsou vhodná, kolo překáží vozíčkářům, kočárkům či nevidomým. Uživatelé by se měli vždy zamyslet, zda někomu nevhodným uzamčením nezkomplikují život nebo třeba dopravní situaci v daném místě,“ nabádá náměstek primátora Karel Deutscher, který má na starosti dopravu ve městě.

Kola provozuje společnost REKOLA Bikesharing s.r.o., která je největším poskytovatelem bikesharingu v České republice. Ta také založila facebookovou skupinu Rekolíme ve Frýdku-Místku, kde lze sdílet nápady na výlety, zážitky nebo si psát různé tipy a triky na lepší trasy městem. K co nejrychlejší opravě porouchaných nebo poničených kol můžete přispět i vy, a to ideálně přes aplikaci, kde lze kliknout na kolo a pak „přidat problém“ nebo prostřednictvím mailu info@rekola.cz, do kterého je vhodné uvést, kde se kolo nachází, co mu „schází“, případně přidat i fotografii.

 „Sdílená kola bereme vedle MHD zdarma jako další prvek, který v dopravě přispívá ke snížení množství vozidel, a tedy k menšímu znečišťování ovzduší. Je to přínos pro všechny, ať už je budou využívat, nebo ne, a proto je v našem zájmu, aby tato služba netrpěla vandalismem. V případě, že byste viděli někoho kola úmyslně ničit, neváhejte zavolat městskou policii na čísle 156,“ vybízí primátor Michal Pobucký.