Oprava Rubikovy křižovatky začne ve středu

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

13. 5. 2019

Ve středu ráno si realizující firma takzvaně most převezme a vzápětí začne instalovat dopravní značení s dopravním omezením. Následně zahájí stavební práce.

V rámci 1. etapy bude uzavřena polovina mostu s jízdním pruhem ve směru od vlakového nádraží (od Slezské) k magistrátu. Doprava bude vedena po druhé části mostu, což znemožní řidičům možnost odbočení doleva, ať už budou na most přijíždět z kteréhokoliv směru.  

Opravy mostu se dotknou i cestujících MHD, autobusové linky budou nabírat možná i desítky minut zpoždění, na to je třeba pamatovat a počítat s tím, zejména při přepravě autobusem na vlakové nebo jiné autobusové spoje.

Současně s mostem se budou opravovat i opěrné pilotové zdi a rampy. Řidiči by tedy měli počítat také s omezením dopravy na čtyřproudovce pod mostem, tedy na hlavním tahu na Český Těšín. Doprava zde bude svedena do jednoho pruhu v každém směru.

Investorem opravy mostu je z části město a z části stát, přesněji ŘSD (Ředitelství silnic a dálnic). Celkové náklady na opravu mostu i opěrných pilotových zdí a navazujících ramp jsou vyčísleny na bezmála 100 milionů (včetně DPH). Z toho ŘSD vydá na opravy opěrných zdí a ramp 60 milionů. Město zaplatí za opravu mostu téměř 40 milionů korun, ovšem přes 31 milionů získá zpět z dotace Státního fondu dopravní infrastruktury.

Práce bude realizovat společnost IDS – Inženýrské a dopravní stavby Olomouc.