Sečení trávy je kvůli dešti ve skluzu

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

27. 5. 2019

„Tento pro nás nepříznivý vývoj počasí způsobil, že jsme několik dní nemohli v zahájeném sečení pokračovat. Traktorové sekačky nebyly schopny v  podmáčeném terénu pracovat. Tráva začíná přerůstat, což budí dojem, že údržba není vůbec prováděna. Mohu ale občany ujistit, že naši zaměstnanci dělají v této chvíli maximum. Bohužel už teď je jisté, že s první sečí nebudeme do konce května hotovi, jak jsme původně předpokládali. Zřejmě potrvá až do poloviny června,“ uvedl předseda představenstva Jaromír Kohut.

V minulosti, na základě požadavků občanů, město seče přidávalo. Nyní, v návaznosti na přibývající horké letní dny, je docela dost dobře možné, že jich tolik nebude. „Pokud bude sucho, kosit tak často nebudeme, a to jak z ekologických, tak estetických důvodů. Chceme udržet vodu v půdě a přilákat hmyz, což krátce posečený a vyprahlý trávník nedokáže. Navíc v době sucha ho slunce velice poškozuje, což může vést až k jeho spálení a vyprahnutí. Kosit tedy budeme v návaznosti na klimatické podmínky,“ řekl primátor Michal Pobucký.

Město letos zkouší i sečení mulčováním, což znamená, že posečená tráva se nesbírá.  Rozmělněná tráva ze sekaček zůstává na trávníku, což jednak obohacuje trávník o živiny, přispívá k jeho ochraně před vysušením, ale taky k jeho regeneraci. Nyní jsou tímto způsobem koseny zejména plochy v některých parcích.