Město má speciální program – DARUJ F≈M

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

10. 6. 2019

„Sbírkový program Daruj FM je dalším prvkem participativního rozpočtu. Cílem je podpořit veřejné sbírky, které budou mít veřejně prospěný účel s dopadem na občany města. Město vyřídí vše potřebné po administrativní stránce, včetně vytvoření transparentního účtu,“ řekl náměstek primátora Jakub Míček.

První sbírka už byla vyhlášena, a to na opravu evangelického „červeného“ kostela ve Frýdku.  Město na jeho opravu přispěje stejnou částkou, kterou se ve sbírce podaří vybrat od lidí. Maximálně však 200 tisíc korun.

„Program DARUJ F≈M zahrnuje zatím jen jednu sbírku, ale přibývat mohou a zřejmě budou i další. Žádost o zařazení do programu mohou podávat pouze právnické osoby. Žádost následně projedná rada města, která také rozhodne o jejím zařazení nebo nezařazení do programu a vyhlášení sbírky. Takže sbírek, které podpoří město, může být několik a mohou se konat i současně,“ doplnil náměstek Míček. 

V rámci sbírek budu moci dárci přispívat pouze na transparentní účet. Žádné kasičky nikde rozmístěny nebudou a ani nikdo s kasičkami zavěšenými na krku v rámci programu DARUJ F≈M chodit nebude.

Podmínky programu DARUJ F≈M včetně informací o konkrétní sbírce jsou zveřejněny na nově spuštěných webových stránkách – darujfm.cz. Zájemci se na nich dozví podrobnosti, včetně čísla účtu, na který lze přispívat, a to i prostřednictvím QR platby.

Podmínky sbírkového programu DARUJ F≈M