Přenosný kyslíkový koncentrátor umožní klientům aktivní život

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

14. 6. 2019

„Přibližně tři roky jsme zaznamenávali zájem o tento přístroj u lidí, kteří jsou odkázáni na dýchací přístroje a nemohou kvůli tomu prakticky opustit domácí prostředí a jsou tak značně omezeni ve svém těžkém způsobu života. Pořízený přístroj je nejlehčí na trhu a umožní například návštěvu rodinné oslavy nebo společenské akce. Najde zkrátka využití v různých situacích, kdy klienti nebudou muset být odkázáni jen na pobyt ve své domácnosti,“ shrnul přínosy náměstek primátora Marcel Sikora.

„Reagujeme tak na požadavky občanů Frýdku-Místku, kteří jsou z důvodu své nemoci a nutnosti používat klasický kyslíkový koncentrátor izolováni ve své domácnosti, aby mohli zkvalitnit svůj život
bez omezení být neustále v dosahu svého domácího koncentrátoru kyslíku. Krátkodobým zapůjčováním tohoto přenosného dýchacího přístroje chceme umožnit seniorům nebo osobám se zdravotním postižením alespoň na dobu pár hodin vyjít mezi své blízké a známé, bez strachu o své zdraví a život, umožnit jim vést aktivní život s možností cestovat a chodit na procházky a tím přispět ke zlepšení jejich fyzické i psychické kondice,“ doplnila Anna Vejmelka, vedoucí sociálně právní poradny, a potvrdila, že s tímto přístrojem bude možné vyjít si i mimo své bydliště s vědomím a jistotou, že přenosný kyslíkový koncentrátor zajistí jejich dýchací funkce tak, jak to v domácnosti jistí jejich nepřenosný dýchací přístroj.

Tento přístroj lze díky jeho nízké hmotnosti 2,3 kg používat na cestách i při jízdě velice pohodlně. Navíc je lehce manipulovatelný, výkonné baterie umožňují pobyt klienta 4 až 8 hodin dle velikosti baterie mimo dosah elektrické sítě. Baterie je možné vyměnit, případně dobíjet při napojení do elektrické sítě. „Je vybaven detekční technologií Ultra Sense TM, která je citlivá na dech a zajišťuje kyslík pouze tehdy, kdy jej pacient potřebuje, a ten tak může dýchat volně a bez starosti. Má jednoduché použití pomocí tří tlačítek – zapnutí, vypnutí a tlačítko pro nastavení toku. Dodávaný objem kyslíku se automaticky přizpůsobuje dechové frekvenci. Přístroj je certifikován i pro používání v letadle,“ popsala Anna Vejmelka.

Městské Centrum pečovatelské služby Frýdek-Místek, p. o. umožní občanům, kteří jsou indikováni pro dlouhodobou domácí oxygen terapii zůstat mobilními a dojít si za svými známými a svými zájmy.

Veškeré vaše dotazy vám rádi zodpovíme na tel: 558 433 974, nebo osobně na Centru pečovatelské služby, Půjčovna kompenzačních pomůcek, Zámecká 1266, Frýdek-Místek.