Radnice má zájem centralizovat úředníky

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

14. 6. 2019

Potřebu města řešit nevyhovující umístění úředníků vysvětloval na zastupitelstvu tajemník Petr Menšík, který ji popisoval jako akci „kulový blesk“. Město totiž vlastní administrativní budovy magistrátu na Radniční ulici č. p. 1148, 1149 a 10, ale v Místku na ul. Politických obětí, novější přístavbě okresního úřadu, má objekt pouze ve výpůjčce do roku 2021. Navíc je vedle v nájmu na ulici Palackého 115, ve staré budově okresního úřadu. „Jednání ohledně těchto objektů jsou na dlouhé lokte, na druhou stranu v příštím roce opustí Komerční banka přízemní prostory na Radniční, kde zřídíme tzv. Klientské centrum – bude tam Czechpoint, pokladny, některé rychloobrátkové agendy. Nákupem budovy bývalé Banky Haná chceme využít možnosti a centralizovat zejména veškeré stavební agendy, umístit zde odbor životního prostředí a zemědělství, kde si stavebník vyřídí vše, co potřebuje k následnému jednání na stavebním úřadě. Nejde o to – být nějak rozmlsaný, ale cílem je klient a spokojenost zejména občanů, kteří chodí vyřizovat stavební věci, aby přišli pokud možno jednou, na jednom místě vše vyřídili a nemuseli jezdit do Místku a potom stejně zpátky do Frýdku,“ přiblížil tajemník potřeby úřadu. „Tímto krokem by se také určitě ulevilo odboru sociální péče, oddělení sociálně právní péče dětí, protože dnes jsou tu úředníci rozděleni zdí dvou budov, s různými vchody, což je nekomfortní pro úředníky i pro klienty,“ podotkl náměstek primátora Marcel Sikora a vhodnost sestěhování odboru sociální péče potvrdil i vedoucí odboru Petr Mikulec.

„Potřeba je nezpochybnitelná, problém se bude muset řešit. Trh nemovitostí půjde dále nahoru, koupit budovu v této době je rovněž smysluplné. Musíme se také smířit s tím, že boj s auty a parkováním je prohraný. I my se přiřadíme k městům, kde prostě nezaparkujete tam, kde budete potřebovat, ale na jiném místě, a budete se muset dopravit jinak,“ přidal se i Jakub Tichý (Piráti), který současně reagoval na výtky Našeho Města ohledně nedostatku parkovacích míst. Náměstek primátora Karel Deutscher vysvětlil, že parkovací poměry v centru Frýdku nejsou nejhorší, navíc se pokračuje v realizaci studie parkování nad Kauflandem, kde se pokračuje směrem k územnímu rozhodnutí a může tam vzniknout okolo padesáti nových parkovacích míst.

Objevily se i spekulace o možnosti využití budovy Moravia Banky, kterou město již nabylo. „Já bych byl velmi nerad, kdybychom museli v Moravia Bance zřizovat kanceláře životního prostředí. Přijde mi to nesmyslné, v rozporu s tím, co zastupitelstvo v době nabytí deklarovalo, protože objekt by měl sloužit kultuře,“ reagoval primátor Michal Pobucký.

Negativní postoj ANO k nabytí budovy vysvětloval náměstek primátora Radovan Hořínek: „Na jedné straně jsem předkladatelem návrhu, který vychází z usnesení rady, jež musím respektovat, ale máme určité pochybnosti, protože není zcela znám stav budovy a údaje o nutné rekonstrukci jsou velmi orientační. Není tam výtah, budova není bezbariérová, mohou nás čekat různá překvapení. Připadá nám to jako takový přílepek, trošku vlaštovčí hnízdo, proto je náš přístup kritický. Vždycky jsme říkali, že budeme chtít rozhodovat na základě dostatku odborných podkladů, ale v případě banky Haná je nevidím.“