Komentované výstupy na Lysou horu jsou letos plné novinek. Navíc budou pro návštěvníky více atraktivnější

Archiv

Lucie Talavašková

1. 7. 2019

Turistické informační centrum Frýdek≈Místek v hlavní turistickou sezónu pořádá pravidelné netradiční výstupy pro návštěvníky Beskyd, které díky rozložení do několika zastávek zvládnou i méně zdatní turisté a rodiny s dětmi. 

Lysohorská nej od svého vzniku vždy startovala z Ostravice, nyní se začátek trasy přesouvádo Malenovic. „Pro letošní sezónu jsme se po několika letech rozhodli pro změnu trasy. Je sice oproti původní trase delší, ale o to více atraktivnější,“ říká ředitelka Turistického informačního centra Frýdek≈Místek Monika Konvičná. V průběhu zhruba tříhodinového výšlapu s průvodcem účastníci objeví krásu Satinských vodopádů, poznají nejstarší hospůdku v Beskydech, seznámí se se zbojníkem Ondrášem, jelikož budou míjet Ondrášovy díry. Průvodce připomene také, že není radno podceňovat ani Lysou horu a pro všechny účastníky je připraveno také jedno překvapení. „S průvodcem zavítáme do míst, kde se jen tak návštěvníci nepodívají. Ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem umožníme podívat se pod pokličku předpovědí počasí na druhé nejvýše položené profesionální meteorologické stanici v České republice,“ dodává Konvičná.

Výstupy budou ve vybraných termínech také tematicky zpestřené. V úterý 6. srpna doprovodí účastníky na Lysou horu sám Lašský král a v úterý 20. srpna se vydají účastníci za západem slunce.

Stanovené termíny pro veřejnost na rok 2019:

-> 9. 7., 23. 7., 27. 8. (v případě nepřízně počasí náhradní termín vždy hned následující středu) 

-> 6. 8. (v doprovodu Lašského krále) 

-> 20. 8. (za západem slunce, začátek v 16.30 hod.) 

-> 7. 9., 21. 9. a 5. 10. (bez náhradních termínů)

Zájemci o výstup si mohou své místo rezervovat nejpozději 3 dny před plánovaným termínem na tel. čísle 603 264 058. Začátek trasy je vždy v 8.30 hodin na parkovišti u hotelu Rajská bouda v Malenovicích. Za výstup v předem stanoveném termínu pro veřejnost zaplatí účastníci poplatek 50,-Kč, držitelé regionální návštěvnické karty Beskydy Card ji mohou uplatnit a získat tak výhodu 20 %. Výstupy je možno objednat i pro skupiny v předem dohodnutých termínech.