Obchvat – Ústavní soud nedal zapravdu Dětem Země

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

7. 8. 2019

Rozhodnutí Ústavního soudu samozřejmě vítáme. Věc sice stále není zcela vyřešena, protože Ústavní soud se vyjádřil pouze k části žaloby ekologů a jako celek ji bude opět projednávat Krajský soud v Ostravě. Nicméně pro nás je důležité, že stavební povolení je stále v platnosti, takže výstavba II. etapy obchvatu, v trase od lokality Letná u výpadovky na Frýdlant přes katastr Starého Města a řeku Morávku až po napojení na dálnici na Český Těšín v obci Dobrá, může pokračovat,“ uvedl náměstek primátora Karel Deutscher.

Zatím není jasné, kdo tento více jak čtyřkilometrový úsek postaví. Poté, co původně vybraná společnost na výstavbu II. etapy obchvatu odstoupila od smlouvy, bylo Ředitelství silnic a dálnic nuceno vypsat nové výběrové řízení na dodavatel stavby. Jeho výsledky by měly být známy v řádu několika týdnů.

V současné době se doslova před očima mění terén poblíž komunikace Příborská kolem Olešné, dále v lokalitě Palkovická a také Letná na výpadovce na Frýdlant, na kterou bude navazovat II. etapa obchvatu. Pracuje se také u výpadovky na Ostravu, kde se budují sjezdy a nájezdy na obchvat.  

Výstavba obchvatu je v kompetenci státu, přesněji Ředitelství silnic a dálnic. Financována je ze státního rozpočtu. Předpokládané dokončení stavby je v roce 2022.