Oprava plochy před prodejnou potravin se přizpůsobuje vzrostlým keřům

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

15. 10. 2019

„Vyšli jsme vstříc požadavku občanů, kteří volali po opravách této plochy. Je ještě z dob dávno minulých, kdy se betonem a betonovými dlaždicemi nešetřilo a bylo jich všude dost. Trendem města je ale takové plochy minimalizovat, jak to jen jde, a nahrazovat je zelení. Při podobných úpravách se snažíme zachovat již vzrostlou zeleň, což se děje i v tomto případě. K několikaletým jalovcovým keřům, které v okolí zdravotního střediska vytvořily doslova nepropustnou zelenou zeď, přistupujeme s citem. Opravy se přizpůsobují jejich porostu, ne naopak. V konečném výsledku bude zpevněné plochy méně a zeleně více,“ uvedl primátor Michal Pobucký.

Plocha „náměstíčka“ mezi budovami zdravotního střediska, restaurací, pekárnou a prodejnou potravin se díky zachování již rozrostlé zeleně o něco zmenší, ale stále bude dostatečně prostorná pro pohyb chodců.

Povrch bude z plošné dlažby o rozměrech 200x200x80 mm. Opraveny budou i přístupové chodníky k této hlavní ploše, a to přístupový chodník od blízkých panelových domů, přístupový chodník od ulice Dr. Vančury a rovněž od ulice Třanovského, mezi budovami prodejen a vstupem do patra restaurace,“ vysvětlil předseda představenstva TS a.s. Jaromír Kohut s tím, že součástí úprav je také rekonstrukce šachet, vpustí a poklopů.

Práce, které realizuje městská společnost TS a.s. by měly být hotovy do poloviny listopadu. Náklady jsou vyčísleny na více jak 1,2 milionu korun.