Plakáty žáků a studentů ukazují, kudy „Správným směrem“

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

4. 11. 2019

„Řekli jsme si, že taková silná díla by měli vidět i na dalších místech v republice a chtěli jsme, aby to spojovalo všechny, kteří se kolem protidrogové problematiky pohybují, aby to nebyla jen grafická soutěž, ale aby spolu začaly komunikovat nízkoprahy, policie a další instituce,“ sdělil při představení projektu v Národním domě Petr Procházka z Národní protidrogové centrály, který upozornil na to, že tolerance k návykovým látkám je v Česku v rámci Evropy alarmující.

„Tento projekt funguje už několik let, jeho hlavním smyslem je zapojení všech složek, zabývajících se protidrogovou prevencí v daném místě, a vytvoření co nejúčinnějšího souboru opatření, vycházejících z konkrétních problémů s návykovými látkami. Jsme rádi, že poprvé zavítal i k nám, tím, že ty plakáty tvořily děti, mají velkou sílu a zobrazují jejich představu o tom, jaké negativní následky můžou mít drogy na člověka. Věřím, že výstava bude mít úspěch nejen tady v Národním domě, ale i na jednotlivých školách a dalších místech,“ řekl primátor Michal Pobucký s tím, že jakákoliv aktivita, která pomůže dětem zabránit tomu, aby experimentovaly s drogami, je prospěšná a radnice tyto aktivity maximálně podporuje.

„Je velmi dobře, že se žáci a studenti zamyslí nad tím, jak drogy vnímají jejich vrstevníci, kteří tyto plakáty namalovali. Následně se pak mohou zapojit do soutěže a vytvořit vlastní plakát, na kterém bude znázorněn jejich pohled na drogy. Cílem by mělo být, aby si mladí lidé uvědomili a popřemýšleli nad tím, že užívaní drog není normální,“ doplnil náměstek primátora Marcel Sikora, který má na starosti protidrogovou prevenci.

Výstava je ke zhlédnutí v Národním domě v dopoledních hodinách každý pátek až do poloviny listopadu. Město už i vyhlásilo návaznou soutěž, detaily naleznete v příloze.