Dny proti chudobě ve Frýdku-Místku

Archiv

MM F-M

8. 11. 2019

Program byl zahájen pondělní přednáškou pro studenty středních škol v Modrém salonku Městské knihovny Frýdek-Místek. Přednášky zajišťovali pracovníci střediska Slezské diakonie BETHEL Frýdek-Místek, letos na téma: Život na ulici. Organizace ADRA připravila pro osoby v nouzi stříhání a holení zdarma. Ostříhat nebo oholit se přišlo v tento den 10 osob. Pondělí bylo zakončeno rozdáváním polévky a hygienických balíčků pro lidi bez domova. Této akce se zúčastnilo více než 50 osob.

Úterní program začal další přednáškou pro studenty střední školy v Modrém salonku Městské knihovny Frýdek-Místek, dále pokračoval bohoslužbou v modlitebně CASD a byl ukončen ŠPACÍREM, který byl v letošním roce připravenou novinkou. Jednalo se o 8 km pochod po Frýdku-Místku, jehož záměrem bylo nejen udělat něco dobrého pro zdraví, ale zároveň seznámit účastníky Špacíru se sociálními službami, které na území města pomáhají lidem ohroženými chudobou. Cesta začala u Restaurace Sokolík, pokračovala přes budovu Magistrátu města Frýdku-Místku, kde náměstek primátora Marcel Sikora připravil pro účastníky akce ve své kanceláři malé občerstvení, a vedoucí odboru sociálních služeb Ing. Jarmila Kozlová přiblížila činnost odboru. Dalšími navštívenými místy byl sociální šatník ADRA, azylový dům pro ženy a matky s dětmi SÁRA, domovy se zvláštním režimem Oáza pokoje a Domov Přístav, výdejna potravinové a materiální pomoci. Potěšující je, že letošní novinka v programu se setkala i se zájmem občanů, kteří se k pochodu rovněž přidali.

Ve středu byl pro klienty azylových domů připraven turnaj v šipkách BETHEL DARTS OPEN 2019 a ukončení třídenního programu s večerním posezením u ohně a opékáním párků. Šipkový turnaj se konal již 6. rokem, přijelo si zahrát 80 hráčů z azylových domů z Olomouce, Krnova, Karviné a Frýdku-Místku.  Během celého dne navíc probíhala potravinová sbírka mezi zaměstnanci frýdecko-místeckého Magistrátu, jejíž výtěžek byl předán klientkám střediska SÁRA, zejména matkám s dětmi. Celkem se vybralo 191 kg potravin.

Dny proti chudobě pořádala Slezská diakonie ve spolupráci se statutárním městem Frýdek-Místek a organizacemi ADRA, Armáda spásy ČR, Český červený kříž, Knihovna Frýdek-Místek.

Jan Savický a Lucie Drkošová
středisko BETHEL Frýdek-Místek