KÁCENÍ DŘEVIN V PARCÍCH

Archiv

MM F-M

6. 12. 2019

V následujících dnech dojde kromě již avizovaného kácení provozně nebezpečných a odumřelých stromů v městské zeleni také k mimořádnému kácení stromů z důvodu silného napadení jmelím. Vytipování stromů napadených tímto významným škůdcem bylo referenty odboru životního prostředí a zemědělství provedeno až v průběhu měsíce listopadu, protože přesný rozsah napadení stromu jmelím lze určit teprve po opadání listí. Kácení z důvodu napadení jmelím bude prováděno ve dvou parcích.

Prvním parkem jsou Sady Svobody. V tomto parku je hlavní dřevinou lípa srdčitá. V posledních letech trpí v našem kraji především lípy významným napadením jmelím, které ze stromů vysává vodu a zásobní látky, až dojde k jejich úplnému uschnutí a odumření. Ačkoli bylo v podzimním období v tomto parku ořezáno jmelí na 35 stromech, aby se nešířilo dál, musí být pokáceno 14 lip, které jsou již tak napadeny, že nejsou perspektivní a nedají se zachránit. Druhým parkem jsou Sady Bedřicha Smetany, ve kterém je situace obdobná a kde dojde ke kácení 20 stromů, zejména lip srdčitých. Ořezy jmelí v tomto parku budou provedeny na dalších 50 stromech. Uvedené zásahy byly předem konzultovány s dendrologem, arboristou a ochranou přírody a krajiny.

Ačkoliv odbor životního prostředí a zemědělství bojuje proti jmelí ořezy a postřiky, nacházejí se nejen v těchto parcích, ale také jinde ve městě stromy, kde jmelí je na stromech tak rozšířeno,
že ořezy ani postřiky již nepomohou a stromy musí být pokáceny z důvodu nízké provozní bezpečnosti. Pokud by ke kácení stromů nedošlo, mohlo by být ohroženo zdraví nebo život osob pohybujících se v jejich blízkosti.

Za vykácené stromy bude v obou parcích provedena adekvátní náhradní výsadba. V Sadech Svobody již bylo v rámci podzimních výsadeb vysazeno 16 stromů (např. stříhanolisté břízy nebo duby letní). V Sadech Bedřicha Smetany již bylo vysazeno 6 dubů letních a 1 platan javorolistý. Během následujícího roku budou do parků v dostatečném množství doplněny další dřeviny.