20 let výzev a radosti

Archiv

MM F-M

14. 1. 2020

Asi i dnes mnozí nevědí, co přesně canisterapie znamená. V Podaných rukou ji představujeme jako způsob terapie, který využívá pozitivní působení psa na zdraví člověka. Dodnes je canisterapie služba dobrovolnická, stále nebyla registrována. Naši canisterapeuté ji tedy poskytují ve svém volném čase.  Jako organizace školíme a testujeme lidi (a jejich psy), kteří mají o canisterapii zájem. Člověk musí projít školením a pes povahovými testy. Povaha psa je totiž nejdůležitějším ukazatelem, zda pes může tuto službu dělat. Musí být klidný, ovladatelný, zvyklý na lidi a nesmí projevit žádným způsobem agresivitu.  Jsme vděční, že stále další lidé mají zájem a hlásí se na naše canisterapeutické víkendy. Od letošního roku máme certifikaci na naše canisterapeutická školení, což je další velký krok vpřed. Týmy – to je vždy člověk a jeho testovaný pes – pak navštěvují různá sociální zařízení pro postižené děti a dospělé, pro seniory, ale také školky a školy a prezentační akce, kde přinášejí spoustu radosti, rozptýlení, pomoci. Například u autistických dětí pes často slouží jako jakýsi most mezi dítětem a ostatními lidmi. Přispívá k lepší komunikaci, vytrhuje tyto děti „z jejich světa“, vzbuzuje u nich kladné emoce. Hodně radosti mají také senioři, kteří si rádi zavzpomínají, polaskají se s pejskem a popovídají s jeho doprovodem.

Bohužel psi mají krátký život, za těch 20 let nás opustila spousta skvělých, milých, poslušných a věrných psích přátel. Vycvičili jsme je, věnovali jim čas a úsilí, svou lásku a péči a oni nám to všechno vraceli vrchovatou měrou. A nejen nám, ale všem lidem, dětem, dospělým, seniorům, kteří se s nimi kdy setkali. Naštěstí přibývají noví čtyřnozí terapeuté, kteří se do služby vrhají s nadšením, vitalitou a důvěrou. O jejich návštěvy je obrovský a neutuchající zájem, který je i naším hnacím motorem…

Chceme při této příležitosti poděkovat všem, kdo nás podporují, povzbuzují nás a zajímají se o naši práci. Je to pro nás důležité, nejsme na to sami. Náš dík patří i městu Frýdek-Místek.

Pokud se chcete o canisterapii dozvědět více, zveme vás na naše webové stránky www.podaneruce.eu, kde najdete spoustu informací, zajímavostí a fotografií. Také ti, kdo by se do canisterapie se svým psem chtěli zapojit, zde najdou všechny potřebné údaje.

Bc. Jana Marková