Protipožární opatření v městských zařízeních poskytujících sociální služby jsou na vysoké úrovni

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

13. 2. 2020

„S ohledem na tuto tragédii jsme zmonitorovali stav a můžu ujistit, že my máme v jednotlivých zařízeních kvalitní protipožární opatření,“ konstatoval náměstek primátora Marcel Sikora. Například budova městského hospice je vybavena systémem elektrické požární signalizace, kde jsou všechny požární úseky vybaveny samočinnými opticko-kouřovými, teplotními a tlačítkovými hlásiči požáru, napojenými na požární ústřednu. Loni zde navíc vybavili všechna lůžka v pokojích sociálního úseku ve 3. patře evakuačními podložkami, aby bylo možné osoby s omezenou schopností pohybu evakuovat i po schodišti.

V domově pro seniory na ulici 28. října jsou v budově rozmístěny tlačítkové hlásiče, sklady, chodby a jiná technická pracoviště jsou vybavena autonomním EPS čidlem, které automaticky spustí poplach. „Tato čidla už jsou i ve čtvrtém patře přímo na pokojích uživatelů, další patra chceme dovybavit letos. Na ulici Školská jsou v budově rozmístěny autonomní hlásiče požáru ve všech pokojích uživatelů, které při detekci požáru automaticky spustí světelnou a zvukovou signalizaci, jsou zde navíc rozmístěny tlačítkové hlásiče, kterými lze při registraci požáru spustit zvukovou signalizaci,“ doplnil náměstek Sikora.

V městském zařízení Žirafa, které pracuje s mentálně postiženými, platí zákaz kouření v obou budovách, které jsou i vybaveny protipožárními hlásiči. „Pro klienty máme sepsána vnitřní pravidla poskytované služby, které jsou součástí smlouvy s klienty. Je tam uveden zákaz kouření a další opatření, které odvracejí nebezpečí požáru,“ uvedla ředitelka zařízení Natálie Hamplová.

Pozn.: ilustrační foto