Rada města rozhodovala o dotacích pro sociální oblast

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

20. 2. 2020

V rámci sociální oblasti získává již pravidelně každým rokem od města jeden milion korun místní nemocnice. Zaručuje jí to smlouva o spolupráci, ve které se město zavázalo finančně přispívat na pořízení zdravotnické techniky, s cílem zvýšit kvalitu a zlepšit podmínky léčebné a rehabilitační péče jak pro ambulantní, tak hospitalizované pacienty nemocnice, která je krajským zařízením. V loňském roce nemocnice za milion korun pořídila 28 elektrických polohovacích lůžek pro oddělení dlouhodobé ošetřovatelské péče. Letos použije nemocnice milion korun od města na zakoupení sanitky.

„Pravidelně přispíváme také na provoz SeniorPointu a nově i Centra aktivních seniorů, které bylo zprovozněno loni v lokalitě naproti polikliniky v Místku. Peníze dáváme taky na rozvoj a podporu aktivit navazujících na sociální služby. Například společnost Adra získává přes 300 tisíc korun na dobrovolnické programy a na úhradu nákladů spojených s projektem Sociální šatník,“ doplnil primátor Michal Pobucký.

Další statisíce mají být uvolněny z programu na podporu projektů v oblasti zdravotnictví. Odbor sociálních služeb předloží zastupitelům ke schválení dotace pro rok 2020 v částce přesahující 584 tisíc korun.

„Z programu navrhujeme přidělit 200 tisíc korun společnosti Adra, a to na realizaci nového projektu Podpora dětí s autismem a jejich rodin. Částku ve výši 50 tisíc by měl dostat Mobilní hospic Ondrášek a mobilní hospic Strom života, poskytovatelé hospicové péče přímo u klientů v domácnosti. Současně s tím navrhujeme podpořit projekt Mobilní hospicové péče, kterou provozuje Charita Frýdek-Místek, a to v částce 100 tisíc korun,“ uvedl náměstek primátora Marcel Sikora.  

Rada města doporučila zastupitelstvu schválit také bezmála 300 tisíc korun z rozpočtu na podporu obyvatel Azylového domu Sára pro matky s dětmi.

„Pokud to zastupitelé schválí, pak by šly peníze na zakoupení elektrospotřebičů – zejména praček, lednic a sporáků, které jsou v tomto typu zařízení velice potřebné a důležité, ale také na pořízení neméně důležitých zahradních herních prvků pro děti, které pomáhají rozvíjet nejen jejich motorické a sportovní schopnosti, ale také sociální vazby,“ doplnil primátor Michal Pobucký.