Ve středu zasednou zastupitelé

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

26. 2. 2020

„Rozhodovat budeme o dotacích do sociální oblasti, ale taky do sportu a kultury. Jednat budeme o poskytnutí neinvestičních dotací z programů na regeneraci kulturních památek na území města, ale taky obnovu objektů, které se nacházejí v městské památkové zóně a objektů s historickou a historizující fasádou mimo památkovou zónu.

Na stole budeme mít také žádost o poskytnutí dotace na provoz spolku, který se stará o toulavé kočky ve městě, zajišťuje jejich odchyt i kastraci a následnou péči o ně.

Schvalovat budeme i milion korun pro místní nemocnici, která za něj hodlá pořídit sanitní vozidlo.  

Jednat budeme i o vyhlášce o nočním klidu, kolem které se na sociálních sítích strhla velká diskuze. Vyhláška souvisí s pořádáním open air akcí na území města. Pokud chceme, aby se konaly po 22. hodině, kdy začíná noční klid, musíme zkrátit dobu nočního klidu. Ta nezačne ve  22 hodin, ale například až v jednu v noci, takže později, a to znamená, že doba nočního klidu se zkrátí. Nezkrátí se doba akce. O zkrácení doby nočního klidu, tedy možnosti pořádat akce i po 22. hodině, zažádali pořadatelé 30 akcí, které jsou plánovány na letní měsíce zejména z pátku na sobotu nebo ze soboty na neděli. Žádná z akcí nebyla zamítnuta. Pokud by akce do vyhlášky nebyly zahrnuty, vztahoval by se na ně noční klid, takže by musely skončit ve 22 hodin.  

Projednáme také výše podpory veřejných sbírek v rámci programu DarujFM, které město jednak administrativně zpracuje a vyřídí, ale taky zaštítí a následně i finančně podpoří. Buďto stejnou částkou jakou se podaří vybrat od lidí, takže se částka zdvojnásobí, nebo si předem stanoví limit podpory. A právě ten budou schvalovat zastupitelé. V rámci nově vyhlášených sbírek navrhujeme, aby na pořízení nových varhan pro kostel sv. Cyrila a Metoděje v Chlebovicích přispělo město částkou max. 200 tisíc korun a na workoutové hřiště a zábavně-relaxační zázemí u chaty Prašivá, která je hojně navštěvovaná i našimi občany, částkou max. 100 tisíc korun“.

Zastupitelstvo města je veřejné. Jeho zasedání lze sledovat on-line prostřednictvím webových stránek města – https://www.frydekmistek.cz/cz/magistrat/zastupitelstvo-mesta/on-line-zasedani-zm.