Město zajistilo občanům dezinfekci

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

1. 4. 2020

„Dnes chtějí na všem vydělávat nejrůznější překupníci, ale my chceme, aby naši občané na nich nebyli závislí a měli cenově přijatelnou alternativu. Zkrátili jsme řetězec od výrobce, spojili jsme síly městských firem a je to jak v té pohádce – ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc. Výsledkem je kvalitní produkt za moc dobrou cenu,“ pochvaluje si primátor Michal Pobucký a odkazuje na městskou Frýdeckou skládku, která dokázala zajistit AntiCovid – tekutou látku na dezinfekci rukou přímo od výrobce z chemičky. Minulý týden už měla k dispozici pro výrobu 2000 litrů, tento týden už dvojnásobek. Kromě vlastní látky bylo nutné sehnat obaly k naplnění. Ty na trhu nikde nejsou, ale našla se alternativa v podobě obalů od dětské výživy, kterých Frýdecká skládka zajistila na 20 tisíc kusů. Městská společnost musela pořídit i plničku, která pomocí šikovných děvčat na Frýdecké skládce zpracovává 400 kusů za hodinu.

Také městská společnost Sportplex přiložila ruku k dílu a sehnala automaty, které nechala naprogramovat tak, aby každý občan města mohl přijít a dezinfekci si pohodlně platební kartou zakoupit. Těchto automatů bude po městě rozmístěno celkem pět. Jeden bude na hale Polárka, další čtyři u městských základních škol, které se nyní vytipovávají s ohledem na vhodné napojení na elektrickou energii a dobrou dostupnost pro občany z různých částí města. „Technické služby jsou připraveny zajistit u automatů případné zastřešení. Chceme je u škol, protože jsou většinou na sídlištích a my chceme dezinfekci co nejrychleji dodat všem občanům. Automaty budou pod dohledem, kamery by měly nahrávat případné nenechavce či vandaly. Místa bude pravidelně kontrolovat městská policie, takže varuji nějaké chytráky, kteří by chtěli dezinfekci dále přeprodávat. To jim neprojde,“ upozorňuje primátor.

První automat by měl být zprovozněn pro veřejnost zítra (ve čtvrtek) odpoledne, další hned, jak to bude možné. Zveřejníme je na tomto webu, stejně jako další výdejní místa, kde by se daly dezinfekce „z městské dílny“ zakoupit. O těch se v této chvíli teprve jedná. „Znovu jsme ve městě spojili síly, dali hlavy dohromady a jsme zase o krok napřed přede všemi v republice,“ těší primátora.