Rubikova křižovatka – zítra a o víkendu se jí raději vyhněte

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

14. 5. 2020

Na rampách bude dokončováno frézování starého povrchu a v případě příznivého počasí má následovat pokládka několika vrstev asfaltu s pokládkou kabeláže pro světelně signalizační zařízení, což se z hlediska technologického postupu řadí k nejkomplikovanějším pracím. Nejen na rampách, ale i v křižovatce se tedy bude pohybovat těžká technika. Doprava bude omezována v rámci sjezdu i nájezdu na všechny čtyři rampy a také v samotné křižovatce.

Doporučujeme řidičům, aby se Rubikově křižovatce, pokud je to jen trochu možné, v pátek a o víkendu raději vyhnuli. Průjezd křižovatkou po třídě TGM by měl být umožněn, nicméně může být dočasně dle potřeby stavebníků přerušen. Autobusům má být průjezd povolen.

Chodcům je již nyní doporučeno využívat k přechodu červenou lávku Sadová (za Krevním centrem, kousek od křižovatky), na kterou je navedou informační tabule umístěné před příchodem ke křižovatce.

Město nepovoluje uzavírky ramp vedoucích na křižovatku (rampy nepatří městu). Nicméně vede aktivní komunikaci s realizátorem stavby, protože jeho práce zasahují i do křižovatky, která již v majetku města je a prochází také opravou. Město již několikrát společnost IDS – Inženýrské a dopravní stavby Olomouc upozornilo na chaotičnost v logistice prací, která vedla k porušení povinnosti na úseku bezpečnosti, a pod pohrůžkou pokut ji důrazně vyzvalo k okamžitému zjednání nápravy.

Oprava mostu s Rubikovou křižovatkou je v kompetenci města. Oprava nájezdových ramp na most a opěrných pilotových zdí pod mostem je v kompetenci ŘSD (Ředitelství silnic a dálnic).