Domov pro seniory ve Frýdku-Místku eviduje Covid-19

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

29. 6. 2020

Na místo byli v den zjištění výskytu nemoci povoláni hasiči, kteří vydenzifikovali nejen kuchyň, jídelnu a šatny zaměstnanců, ale také ostatní společné prostory domova.

Klienti domova jsou v pořádku. Nemoc ani příznaky nemoci se u nich zatím neobjevily. Testování u nich zatím neprobíhá. O tom zda a případně kdy by byli testováni, rozhodují hygienici.

Pro klienty se v této chvíli téměř nic nemění. „Zpřísněná hygienická opatření jako roušky a dezinfekce všech prostor dodržujeme už zcela běžně. Od pátku 19. června na základě rozhodnutí hygieny jedeme znovu v režimu nouzového stavu, takže jsou u nás zakázány návštěvy a klienti nesmí vycházet mimo domov. Opět jim umožňujeme videohovory s rodinnými příslušníky,“ připomenul ředitel domova Petr Kuchta.

Kuchyň může podle hygieniků za přísných bezpečnostních podmínek dál fungovat. „Připravujeme ale i záložní plán pro případ, že by se počet nakažených zvýšil a kuchyň bychom museli uzavřít. Stravování pro klienty bychom pak řešili prostřednictvím tzv. catteringové společnosti, která se zabývá přípravou stravy pro seniory,“ dodal ředitel domova Kuchta s tím, že na každém z pater jsou opět vyčleněny pokoje pro případné Covid pacienty.

Další testování zaměstnanců provedou hygienici za čtrnáct dní. Na základě vývoje situace budou případně přijímána další opatření.