Chodci si na nové semafory zvykají

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

3. 7. 2020

„V minulosti jsme pro vyšší bezpečnost chodců při přecházení této komunikace vybudovali dopravní ostrůvek, což ale nebylo dostačující. V blízkosti jsou autobusové zastávky, ale také střední a základní škola, kterou navštěvují stovky žáků. Po příjezdu autobusem jim ráno bezpečný přechod a cestu do školy zajišťovala přítomnost městských strážníků, po skončení vyučování už tomu tak nebylo,“ řekl náměstek primátora Karel Deutscher.

Nové semafory by měly nejen zvýšit bezpečnost chodců, ale také zefektivnit průjezdnost daným místem. Jsou v koordinaci se semafory u magistrátu i těmi na Rubikově křižovatce, takže v rámci jízdy takzvaně po hlavní by měla být zachována zelená vlna. Semafor také umožní řidičům snadnější vyjíždění z boční komunikace od střední i základní školy.

„Chodci si na nové semafory teprve zvykají a někteří semafor přehlédnou a v rámci síly zvyku přecházejí přes cestu s tím, že když už vstoupí do vozovky, musí jim dát řidič přednost. V příštích dnech budeme v tomto místě namátkově hlídkovat a upozorňovat chodce na novou skutečnost, a to, že nyní přecházení přes cestu řídí semafor. Na místě budeme také v září v souvislosti se zahájením školního roku, abychom na to upozornili i děti,“ řekl ředitel městské policie Ivo Kališ s tím, že strážníci, kteří doposud každé školní ráno hlídkovali na přechodu, budou moci v budoucnu vykonávat jinou činnost. Strážníků máme stále podstav, takže každá síla navíc se hodí.

Instalaci semaforů instalovala městská společnost TS a.s. Náklady činí 1,5 milionu korun.