Na zpřístupnění krypty se pracuje

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

4. 8. 2020

„Řešíme tam jeden zádrhel se vstupem, který památkáři považují v předvedené podobě za příliš dominantní a kontrastní novotvar, ale už máme modely, jak by to mohlo vypadat, aby nebyla narušena požadovaná barokní symetrie,“ informoval zástupce farnosti Michal Bučko s tím, že v lednu příštího roku by mohl být celý projekt, obsahující obnovu účinného větracího systému, krypty, podlah, klenby, osvětlení i čištění ostatků pohřbených osob, posunut na další úroveň prováděcí dokumentace.

„My samozřejmě chceme nadále přispět k tomu, aby byla krypta zpřístupněna a byla turistickou atrakcí města, ale musíme společnými silami hledat finance, třeba i na ministerstvu kultury,“ nastínil složitější ekonomickou situaci náměstek primátora Pavel Machala.

„Rozpočet jsme museli krátit o sto milionů, příští rok nebude zásadně příznivější, a tak narážíme v mnoha kapitolách na krajní meze možného, kdy těžko můžeme upřednostnit kryptu třeba před záchovnou údržbou městských bytů a podobně. Ale chceme projekt dále podporovat, hledat cestu, třeba nějakou komerční dražbou nebo jinými možnostmi,“ doplnil náměstek primátora Radovan Hořínek.

„Bazilika je národní kulturní památka, jedinečná pro svoje historické, urbanistické, architektonické a umělecko-řemeslné hodnoty, a krypta s ostatky Pražmů, kněžích a skupiny poutníků, kteří se utopili v řece na pouti k frýdecké madoně, je natolik atraktivní, že věříme, že se pro tuto sakrální památku potřebné prostředky podaří v různých formách najít,“ věří náměstek primátora Marcel Sikora.