Koronavir – situace ještě není tragická, ale je vážná

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

31. 10. 2020

„Dnes máme 1652 pozitivních, takže na okres Frýdek-Místek připadne kolem tří set lidí. Jednoznačně se už jedná o komunitní přenos, skoro všechna zařízení v sociální sféře jsou postižená, u mateřských škol je podobná situace, opravdu se to šíří. Chápeme, že je třeba v třípokojovém bytě těžké zabezpečit, aby se nenakazili další členové rodiny, ale horší je, že se koronavirus šíří i v sociálních službách, i když říkají, že používají všechna opatření a pomůcky, jaká mohou,“ sdělila neveselé vyhlídky krajská hygienická stanice.

Jarmila Kozlová, vedoucí odboru sociálních služeb, následně informovala o konkrétní situaci v zařízeních města i u dalších poskytovatelů pobytových služeb. „I v našich domovech pro seniory jsme zaznamenali pozitivní případy u několika zaměstnanců i klientů, máme i nějaké preventivní karantény. I když zde dodržují všechna opatření, tak zde dojde k přenosu například přes uklízečky. Zaměstnance necháváme otestovat, v příštím týdnu navíc možná přijde plošné testování všech zařízení pobytových sociálních služeb,“ uvedla Jarmila Kozlová.

Primátor Michal Pobucký následně seznámil s apelem, který vyplýval z krajského krizového štábu a videokonference s hejtmanem. „Je tlak na to, aby sociální zařízení brala zpátky své klienty, kteří jsou sice ještě nemocní pacienti covidem, ale už nepotřebují akutní péči, jinak zabírají v nemocnicích lůžka. Všichni musí být připraveni na příjem bezpříznakových zpátky, musí mít zajištěna covidová oddělení, kde budou tito klienti ležet izolováni od ostatních,“ sdělil primátor.

„Jen za včerejšek jsme měli 46 akutních příjmů, z toho dvacet covidových, kteří potřebují léčbu. Opravdu nejsme schopni řešit sociální hospitalizace v nemocnici, musíme intenzivně propouštět pacienty, kteří nejsou v ohrožení života. Prostorově jsme vybavení dobře, ale největší problém je u personálu. Máme 87 zaměstnanců pozitivních, to číslo je velké. Upravujeme lůžkové kapacity tak, ať máme personál u lůžek s akutními pacienty, o které se musíme postarat,“ vysvětloval situaci ve frýdecké nemocnici její ředitel Tomáš Stejskal.

„Ta povinnost mít vyčleněná lůžka pro nakažené klienty byla už v březnu, my je máme stále, tvoří asi deset procent, a jsme připraveni mít ty klienty v karanténě, je k tomu i vybaven personál. Rezervy jsou vytvořeny,“ ujistila Jarmila Kozlová.

„To je super, že jsou, v dalších týdnech jich budeme potřebovat i více než deset procent, protože situace bude velmi dramatická. Po sedmi dnech je většina pacientů schopna odejít do jiných zařízení, potřebujeme, abychom je měli kde dát. Dnes máme 66 covidových pacientů, máme připraveno dalších 19 lůžek, ale mám obavu, že budeme muset dále restrukturalizovat nemocnici, protože bude potřeba určitě ještě větší počet lůžek,“ reagoval ředitel nemocnice a vyzval, aby sociální sféra měla v tomto směru připraveny další rezervy.

Účastníci videokonference pak probrali nabídky hotelových kapacit k tomuto účelu, ale zazněla skepse ohledně financování i dalších personálních kapacit. „Musíme myslet i na seniory žijící samostatně mimo zařízení, jenom ve Frýdku-Místku máme celkem na 12 tisíc lidí v této nejohroženější věkové kategorii,“ připomněl Michal Pobucký.

Dále zazněly informace o tom, jak je postaráno o děti rodičů z integrovaného záchranného systému i obecně o situaci v mateřských a základních školách. „Nervozita i v mateřinkách stoupá, měl jsem i jeden podnět, kdy se jedna z učitelek v mateřince anonymně obávala nákazy, protože děti zde nemusí mít roušky, ale často jsou nachlazené nebo kašlou. Docela chápu, že děti bez roušek v tomto stavu znervózňují učitelky,“ nadnesl vedoucí odboru školství Jiří Adámek.

„Takové kašlající dítě tam samozřejmě nemá co dělat, mají je poslat domů. Pochopitelně to ale chce vzít rozum do hrsti. Pokud dítě zakašlalo, protože mu zaskočilo nebo je alergik, tak je to něco jiného,“ nabádal k používání selského rozumu primátor.

Na závěr svou připravenost deklarovali hasiči, kteří již také mají ve svých řadách pozitivní případy, ale v této chvíli situaci zvládají a spolupracují s krajskou hygienickou stanicí například na dezinfekci zařízení ve školství i sociální sféře. „My jsme také připraveni, plně akceschopní, máme jen nějakých patnáct pozitivních z pěti set lidí, takže žádný problém. Selektujeme policisty a jsme nyní v režimu, že když má někdo „rýmečku“, tak ani nechodí do práce, dokud není jisté, že je negativní,“ dodal za republikové policisty Petr Klega. Také vedení Frýdecké skládky doplnilo, že je zcela zajištěn svoz komunálního odpadu i sběrné dvory, protože dosavadní covid pozitivní pracovníci byli z administrativy napříč provozy, nikoliv z osádek vozů, které se navíc snaží vzájemně nepotkávat.