Prostor u bývalého obchodního centra Růžový pahorek by se mohl v budoucnu změnit

Archiv

MM F-M, Bc. Jana Matějíková

4. 12. 2020

V loňském roce město změnilo prostor před prodejnou potravin a zdravotního střediska na ulici Třanovského ve Frýdku. Dlážděná část byla redukována a nahrazena zelení. Nyní město přichází s návrhem na změnu veřejného prostoru u obchodního centra Růžový pahorek.

V jeho nadzemní části by měl být v budoucnu odstraněn téměř celý asfalto-betonový střed, takže by se celý prostor otevřel, provzdušnil a odlehčil. Upraven by samozřejmě byl i prostor ve spodní části, kde se nacházejí zbytečné zídky, které jsou ve špatném technickém stavu a již v příštím roce budou odstraněny.

Kultivace prostoru u bývalého obchodního centra Růžový pahorek by mohla být realizována ve čtyřech etapách. Návrh zahrnuje mimo jiné razantní zúžení dnes zbytečně širokého schodiště v horní i střední části, které by mělo být z velké části nahrazeno zelení. Velkou proměnu by mohla projít plocha od obchodu s potravinami k červené lávce přes cestu ke Kauflandu. Téměř celá střední část této nadzemní asfalto-betonové plochy by mohla být vybourána a propojena jednoduchou lávkou. V konečném důsledku by to vypadalo tak, že se jedná o dva blízko sebe stojící objekty spojené lávkou a zároveň napojené na další lávku přes čtyřproudovou silnici Revoluční, která odděluje sídliště od frýdeckého náměstí.

Nemalé změny by se dotkly i prostor pod zmíněnými asfalto-betonovými plochami v úrovni komunikace, kde bude řešeno i parkování. Přeměna daného prostoru počítá také s  výsadbu zeleně, včetně realizace vodoproustných mlatových ploch, doplněním městského mobiliáře i herních prvků, což dá danému prostoru zcela nový rozměr a využitelnost.

„Záměr estetizace a přestavby prostoru u bývalého obchodního centra na Růžovém pahorku jsme projednávali s majiteli okolních nemovitostí, kteří s ním souhlasí. Konzultovat s nimi budeme i zpracování projektové dokumentace, včetně harmonogramu realizace prací. Ten v současné době není přesně stanoven. Celková přeměna je totiž ve fázi záměru, zatím nebyla zpracována projektová dokumentace ani vybrán zhotovitel prací. To, kdy a v jaké míře bude kultivace prostoru probíhat, se odvíjí od dostatku financí. Nicméně dobrou zprávou je, že již nyní je zahrnuta do zásobníku investic, i když se nejedná o prioritu. Kultivace prostor bude nejspíš realizována postupně po etapách a bude rozložena do několika let,“ řekl náměstek primátora Karel Deutscher.

Již nyní je ale jisté, že v příštím roce budou zbourány zídky ve spodní části, pod asfalto-betonovými plochami, které jsou v havarijním stavu a hrozí jejich zřícení. „Nahrazeny budou jednoduchým zábradlím. Nejen, že tím celý prostor opět otevřeme, ale také eliminujeme temné rohy a zákoutí, což povede ke zvýšenému pocitu bezpečí,“ dodal hlavní architekt města Ondřej Zdvomka.