Ode dneška platí přísnější krizová opatření, nouzový stav trvá do 28. března

Archiv

MM F-M, Bc. Jana Matějíková

1. 3. 2021

Vláda vyhlásila v pátek 26. února nouzový stav. Platit bude 30 dnů, tedy do 28. března. 

Přísnější protikoronavirová opatření platí od pondělí 1. března.

Respirátory a roušky

Do odvolání platí, že ve všech vnitřních prostorech, mimo své bydliště, ale taky veřejně přístupných místech, tedy například v obchodech, zdravotnických zařízeních, MHD, ale taky zastávkách a tak dále je nutné mít respirátor.  Všude venku v zastavěném území bude nutné nosit minimálně chirurgickou roušku. Látkové či jinak podomácku vyrobené roušky již není možné používat.

Více v Mimořádném opatření

Volný pohyb osob

Do 21. března platí zákaz opouštět území okresu, na jehož území má dotyčný trvalý pobyt nebo bydliště. Zákaz platí i obráceně pro vstup do jiného okresu, kde dotyčný nebydlí.

Pro cesty do práce mimo okres je nutné doložit potvrzení zaměstnavatele nebo pracovní smlouvu. Pro cestu k lékaři prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty.

Vzor čestného prohlášení v pdf a word, vzor formuláře pro cesty mimo okres v pdf a word, vzor formuláře pro cesty do místa výkonu práce v pdf a word.

Zpřísnění se týká i pohybu přes den ve volném čase. Povoleny jsou jen nezbytné cesty, například na nákupy, a cesty do přírody a sportování, ale jen za podmínky společné přítomnosti pouze členů jedné domácnosti a na území obce, ve které má osoba trvalý pobyt nebo bydliště.

Více v krizovém opatření

POHYB MEZI OKRESY – přehledně – Ministretsvo vnitra – pohyb osob – https://www.mvcr.cz/clanek/pohyb-mezi-okresy.aspx 

Provozovatelům dětských hřišť vláda důrazně doporučuje tato hřiště pro veřejnost uzavřít. Podrobné informace na stránkách Ministerstva vnitra.

Maloobchod a služby

Vláda do 21. března zredukovala počet výjimek ze zákazu přítomnosti veřejnosti v provozovně. Ve výjimkách už nejsou například prádelny a čistírny, autoservisy a prodejny náhradních dílů, prodejny textilního materiálu a textilní galanterie, zámečnictví, papírnictví či prodejny se zbraněmi a střelivem. Zavřít budou opět muset i prodejny dětského oblečení a obuvi a například provoz automyček bude možný jen bez obsluhy.

Přerušit činnost budou muset také provozovny péče o dítě do tří let věku v denním režimu s výjimkou dětské skupiny při zdravotnickém zařízení nebo zařízení sociálních služeb. Omezen bude opět také provoz poskytovatelů lázeňské léčebně rehabilitační péče tak, že lze poskytovat výlučně lázeňskou léčebně rehabilitační péči, která je alespoň částečně hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Více v krizovém opatření 

Školy a školky

Uzavřeny jsou mateřské i základní školy.

Krizové opatření o omezení provozu škol a školských zařízení s účinností od 27. února do 21. března  a  krizové opatření o určení pověřených škol k zajištění péče o děti vybraných pracovníků ve věku 2 až 10 let s účinností od 27. února do 21. března

Více na Úřad vlády ČR – https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vlada-vyhlasila-nouzovy-stav-do-28–brezna–od-pondeli-se-zprisni-pravidla-pro-volny-pohyb-ci-maloobchod-a-opet-uzavrou-skoly-186973/

Česká televize – přehledně, co je v platnosti – Česko se na tři týdny zastaví. Platí omezení pohybu i zavření škol — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)