Ošetřovné pro OSVČ – Výzva únor 2021

Archiv

MM F-M

19. 3. 2021

  • Stanovené období 1. – 28. února 2021
  • výše dotace činí 400 Kč/den
  • dotace bude zaslána na bankovní účet OSVČ uvedený v žádosti

https://www.mpo.cz/cz/podnikani/zivnostenske-podnikani/osetrovne-pro-osvc—vyzva-i–253750/

Formulář (od 19.3.2020) zde: https://osetrovne.mpo.cz/info

Ošetřovné pro OSVČ je určeno pro OSVČ, která nemůže plnohodnotně  vykonávat svou podnikatelskou činnost z důvodu péče o:

  1. dítě/i, které nemůže/nemohou navštěvovat školu nebo školské zařízení na území ČR z důvodu jejího uzavření na základě usnesení vlády ČR o přijetí krizového opatření, z důvodu nařízení karantény ve škole nebo školském zařízení či ve společně hospodařící domácnosti v souvislosti s šířením infekce COVID-19 a je/jsou mladší 10 let, nebo
  2. předškolní dítě/i, které nemůže/nemohou navštěvovat školské zařízení na území ČR z důvodu nařízení karantény nebo uzavření školského zařízení či ve společně hospodařící domácnosti v souvislosti s šířením infekce COVID-19, nebo
  3. nezaopatřené dítě/i maximálně do věku 26 let, které je/jsou závislé na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, pokud nemůže/nemohou navštěvovat školu podle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), z důvodu jejího uzavření na základě mimořádného opatření proti šíření infekce COVID-19 či z důvodu nařízení karantény v zařízení či ve společně hospodařící domácnosti, nebo
  4. osobu/y, která/é z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je/jsou závislá/é na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona o sociálních službách, která/é byla/y umístěna/y dočasně do domácí péče z důvodu uzavření zařízení sociální péče, kde jinak pobývá/jí, na základě mimořádného opatření proti šíření infekce COVID-19 či z důvodu nařízení karantény v zařízení či ve společně hospodařící domácnosti.

V případě, že se OSVČ stará o předškolní dítě nebo dítě, které je žákem 1. nebo 2. třídy, může žádat o podporu za měsíc únor 2021 pouze v případě, že dítě nemohlo navštěvovat školské zařízení z důvodu karantény v zařízení či ve společně hospodařící domácnosti  (předškolní zařízení a 1.a2 třídy nebyly uzavřeny vládním opatřením).

O dotaci nelze žádat v případě dobrovolného ponechání dítěte/ošetřované osoby v domácí péči.

Ošetřovné za měsíc únor 2021 nelze kombinovat s Kompenzačním bonusem vypláceným Ministerstvem financí podle zákona č. 95/2021 Sb., o kompenzačním bonusu pro rok 2021

O ošetřovné za měsíc únor 2021 není možné žádat za období jarních prázdnin (žadatel vybere období podle okresu, kde je umístěno školské či jiné zařízení).

POSTUP PODÁNÍ ŽÁDOSTI:

  • Žadatel vyplní v českém jazyce žádost o poskytnutí dotace na předepsaném formuláři Ministerstva průmyslu a obchodu.
  • Podání žádosti učiní žadatel:
    • prostřednictvím datové schránky wnswemb, do předmětu uvést fpuno21 (preferováno – žádosti budou vyřízeny dříve), nebo
    • originál žádosti podepsaný žadatelem poštou na adresu:

Ministerstvo průmyslu a obchodu
Na Františku 32
110 15 Praha 1

obálka musí být označena „fpuno21“

Pokud je žadatel držitelem uznávaného elektronického podpisu, lze žádost zaslat podepsanou tímto uznávaným elektronickým podpisem žadatele na fpmpo20@mpo.cz, do předmětu uvést „fpuno21“.

Upozorňujeme, že osobní podání v budově Ministerstva průmyslu a obchodu není z hygienických důvodů možné.

Ministerstvo průmyslu a obchodu prosí žadatele, aby při zasílání žádosti poštou jednotlivé listy nesešívali, urychlí se tím zpracování.

Žádosti podané před termínem a po termínu této výzvy a žádosti na nesprávném formuláři nebudou akceptovány.