Město rozšiřuje možnosti sdílené dopravy – po sdílených kolech přicházejí i koloběžky a komunitní sdílení aut

Archiv

MM F-M, Bc. Jana Matějíková

25. 3. 2021

Sdílená kola fungují ve městě již čtvrtou sezónu, od letoška s novým provozovatelem – Nextbike. K dispozici je téměř dvě stě mechanických kol, která je možné v rámci spolupráce s okolními obcemi parkovat ve Starém Městě, Bašce, Dobré, Sviadnově, Žabni a od letoška nově i v Paskově.  Prvních 15 minut jízdy je díky finanční podpoře města zdarma.

Ode dneška se v ulicích objevily také sdílené elektrické koloběžky Bolt. Tuto službu město finančně nepodporuje. Nicméně dohodlo se s jejím provozovatelem na místech pro jejich parkování, aby se zabránilo chaotickému odklání koloběžek volně v ulicích.

„Koloběžky bude možné parkovat do stojanů na modrá sdílená kola, ovšem jen v centru města a jeho blízkém okolí, včetně Starého Města, Sviadnova a Zelinkovic. V dalších okrajových částech města a okolních obcích to zatím možné není, respektive koloběžky v nich parkovat lze, ovšem za vysoký příplatek,“ řekl náměstek primátora Leonard Varga. Stejně jako kola si koloběžky uživatel vypůjčí prostřednictvím mobilní aplikace. Za prvních 5 minut jízdy na koloběžce budou účtovány 4 koruny za minutu, poté se minutová sazba sníží na 3 koruny.

Dalším nástrojem na snížení negativních vlivů individuální automobilové dopravy, spojených zejména se zvyšujícím se počtem vozidel a nároků na množství parkovacích ploch, by měla být v nejbližší době podpora komunitního sdílení aut – carsharingu. Provozovatel této služby propojuje prostřednictvím mobilní aplikace vlastníky vozidel, kteří chtějí poskytnout svá vlastní auta ke sdílení s řidiči, kteří vozidla poptávají. Ve Frýdku-Místku má zájem tuto službu provozovat například společnost Re.volt carsharing.

„Do sdíleného auta je nutné umístit zařízení, které umožňuje předání vozidla bez přítomnosti vlastníka, jeho využívání a následné vrácení. Pořízení tohoto zařízení a jeho instalaci chceme finančně podpořit, a to prostřednictvím dotačního programu, který připravujeme v nejbližší době vyhlásit,“ řekl náměstek primátora Jakub Míček s tím, že oprávněnými žadateli budou vlastníci vozidla s trvalým pobytem ve Frýdku-Místku. Maximální výše dotace bude činit 4 500 korun.

Více informací, jak to funguje a odkazy na stažení aplikací na:

https://www.nextbikeczech.com/

https://bolt.eu/cs/scooters/

https://revolt.city/