Frýdek≈Místek se zapojí do výzvy 10 tisíc kroků. Přidáte se?

Archiv

MM F-M, Ing. René Stejskal

14. 9. 2021

Výzva 10 000 kroků bude probíhat od 1. do 31. října 2021. Smyslem akce je navrátit chůzi zpět do všedních dnů, motivovat k pravidelnému pohybu a pomoci městům vytvářet příjemná místa pro život. Speciálně se výzva zaměřuje na ty, kdo potřebují motivaci nejvíce – tedy na seniory a lidi s vyšším BMI. Nejde o to denně ujít 10 000 kroků, ale chodit více než dosud a hlavně pravidelně. Každý si určuje, jaké jsou jeho možnosti a kde má své hranice.

Nápad vznikl během lockdownu, kdy jsme všichni byli vystaveni náročným zkouškám. Lidé se zdravým životním stylem a pravidelným pohybem v této situaci měli větší šanci zůstat zdraví a obstát. Aby byl organismus odolnější, není nutné ujít celých 7,5 km, které odpovídají 10 000 kroků v hlavním sloganu výzvy. Důležitější než objem je spíše pravidelnost, svižné tempo a příjemné prostředí.

Aktivitu si mohou účastníci výzvy monitorovat na jakémkoliv zařízení a následně ji nahrát do speciální webové aplikace. Body, které účastníci získají za každý nachozený kilometr, se přepočítávají koeficienty, a tak lidé starší a lidé s vyšším BMI dostanou za jeden kilometr více bodů než lidé mladší a štíhlejší. Snahou je umožnit všem umístění na prvních místech „výkonnostního“ žebříčku s ohledem na individuální možnosti. Na účastníky s nejvyšším počtem nasbíraných bodů čekají zajímavé ceny.

„Kromě jednotlivců ale mezi sebou budou soutěžit i týmy a celá města. Takže se přidejte, zaregistrujte se a choďte, ať se Frýdek-Místek umístí co nejlépe,“ zve náměstek primátora Jakub Míček (ANO 2011).

Novinkou je individuální virtuální pouť po naší republice a osobní fotopříběh s účastnickým listem. Tato část není soutěžní, každý v ní pracuje jen s osobními cíli a snaží se jich dosáhnout. Na virtuální trase přitom prochází Českou republikou a dozvídá se více o památkách, zajímavých místech i přírodních krásách. 

Pořadatelem výzvy je spolek Partnerství pro městskou mobilitu z.s., jehož je město Frýdek-Místek členem. Spolek se zabývá tématem rozvoje udržitelné městské a regionální mobility a zvyšováním kvality veřejných prostranství. Více informací o výzvě i zajímavostech o chůzi najdete na www.desettisickroku.cz.

Zapojte se taky!